ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τόπος διαλόγου για τις αγωνίες και την έκφραση της κοινωνίας
 
ΦόρουμΦόρουμ  Πόρταλ*Πόρταλ*  ΗμερολόγιοΗμερολόγιο  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
1-1-4 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
ΜΕΤΡΗΤΗΣ HITS

Study English
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

WOWZIO

Μοιραστείτε | 
 

 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Σαβ Νοε 14, 2009 1:12 pm

Επαναφέρω μια πρόταση στην οποία είχαμε εργαστεί περισσότεροι ...


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εχω βέβαια ξαναγράψει για το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων και της κοινωνικής ασφάλισης.
Το παρόν κείμενο έρχεται να μορφοποιήσει και ταξινομήσει τις αναγκαιότητες και τις θέσεις.
Το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων και της κοινωνικής ασφάλισης ευρύτερα δεν είναι βέβαια σημερινό και πολλά έχουν γραφτεί και αναλυθεί.
Το κείμενο αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει μία πιο ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση του ζητήματος με την υποβολή ουσιαστικών προτάσεων που αφορούν όλη την κοινωνία και κινούνται προς το συμφέρον της:
Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
1. Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ «ΑΓΟΡΑΣ» & ΚΡΑΤΟΥΣ.
Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί κατάκτηση των κοινωνιών και των πολιτών – εργαζομένων, ταυτίζεται δε με το αποκαλούμενο κράτος – πρόνοιας. Ιστορικά (και αφήνοντας καταμέρος τους αρχαίους θεσμούς) ξεκινά σε πρώιμη μορφή με το πέρασμα από την φεουδαλική στην καπιταλιστική οικονομία και υπό την πίεση των εργατικών κινημάτων θεσπίζεται για 1η φορά το 1880 με τις μεταρρυθμίσεις του Βίσμαρκ στην Γερμανία. Κατά τον 20ο αιώνα με την σοβιετική επανάσταση η κοινωνική ασφάλιση επεκτείνεται μαζί με το κράτος πρόνοιας για να περιλάβει το σύνολο των παραγωγικών τάξεων. Η κοινωνική πολιτική απαίτηση θεσμοθετείται ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Εξετάζοντας τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης μπορούμε να αχθούμε στο συμπέρασμα ότι αποτελεί κατάκτηση των κοινωνικοπολιτικών κινημάτων της αριστεράς, αλλά και «παραχώρηση» του καπιταλισμού και των κρατικών – θεσμικών μορφωμάτων που αυτός επέβαλλε προς τους εργαζόμενους ανθρώπους. Στο πλαίσιο της παραχώρησης παρεχόταν επαρκής κάλυψη των βιοτικών αναγκών τόσο σε επίπεδο συντάξεων όσο και σε επίπεδο περίθαλψης.
Η αιτιολογία είναι σαφής: η αποδοχή της ανάγκης του εργασιακά απόμαχου να επιβιώσει με τα μέσα που εξασφάλιζε η συμμετοχή του στην υπεραξία της εργασίας του (εξαρτημένης ή όχι). Στο πλαίσιο της αποδοχής αυτής το κεφάλαιο απείχε σε μεγάλο βαθμό από την εκμετάλλευση της ανάγκης αυτής για περαιτέρω κερδοφορία (όπως δεν έπραξε σε άλλους τομείς που αφορούν την κοινωνική πρόνοια) εξυπηρετώντας μία κοινωνική εικόνα που ανταποκρινόταν σε μία κεφαλαιακή και ψυχολογική προσέγγιση.
Είναι σαφές ότι το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι αμιγώς ταξικό πολιτικό ζήτημα.
Για την αριστερά, που έχει ως σκοπό της την εξύψωση του ανθρώπου και των βιοτικών του αναγκών ως βασικού παράγοντα της κοινωνικής ζωής και της πολιτικής, η αξίωση για αξιοπρεπή διαβίωση του εργασιακά απόμαχου είναι βασικό και κύριο δεδομένο. Αντίστοιχο δεδομένο είναι η αποφυγή εμπλοκής στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα κάθε ιδιωτικού κερδοσκοπικού μηχανισμού. Οι μηχανισμοί αυτοί λειτουργώντας με θεσμούς του εμπορίου, όχι μόνο αλλοιώνουν το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, μετατρέποντάς τον σε πεδίο κερδοσκοπίας εις βάρος των ασφαλισμένων, αλλά και λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν δίδουν την εξασφάλιση ότι κατά το χρόνο παροχής (π.χ. χορήγησης της σύνταξης) θα υφίσταται ο ασφαλιστικός φορέας[1]. Ως αναπόδραστη συνέπεια του δεδομένου αυτού και με την εφαρμογή ενός αντιστοίχου μηχανισμού – μοντέλου στις Η.Π.Α., οι ιδιωτικοί οικονομικοί φορείς θα ταυτίζονται με χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς που θα ελέγχουν ολοένα και περισσότερο το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, αποτελώντας αναφαίρετους και αξιοϋπεράσπιστους θεσμούς του κοινωνικού γίγνεσθαι .
Είναι σαφές και το επαναλαμβάνω ότι ως λύση που αυξάνει τις εξαρτήσεις του ατόμου όχι από το όλον, το «κοινόν» δηλ. από το κράτος, αλλά από ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τις ενισχύει οικονομικά, αλλά και ως θεσμικούς πλέον φορείς, η λύση αυτή είναι απευκταία και πρέπει να γνωρίσει την πολεμική του συνόλου της κοινωνίας.
2. Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΩΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Είναι σαφές και γνωστό ότι το μεγάλο μονεταριστικό κεφάλαιο επιδιώκει πάντοτε να εξεύρει νέες αγορές διευρύνοντας τους κερδοφόρους ορίζοντές του και σε νέα «προϊόντα». Αντίστοιχα αυξάνει τον ουσιαστικό του ρόλο στην λειτουργία της κοινωνίας, αποκτώντας και θεσμική κατοχύρωση (δείτε το καθεστώς των τραπεζών στην Ελλάδα). Υπενθυμίζοντας ότι ο ρόλος μας είναι να πολεμήσουμε για να εξαλειφθούν τέτοιου είδους εξαρτήσεις, ανθρώπων και κοινωνίας, θα πρέπει να εξετάσουμε την πολεμική και την φθορά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στην κοινωνική συνείδηση.
Είναι σαφές ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αναγκαιότητα του ανθρώπου, αναγκαιότητα απέναντι στην βαρβαρότητα ατομική και συλλογική, απέναντι στην βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μηχανή παραγωγής, ως ανταλλακτικό εξάρτημα της οικονομίας και άχρηστο απόρριμμα όταν καταστεί μη παραγωγικό – μη εκμεταλλεύσιμο. Τούτο αναφέρω απλώς για να μην αναπτύξω στο παρόν μία ολόκληρη κοσμοθεωρία για το ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να θεωρείται αυθύπαρκτα άξιος και ικανός να απολαμβάνει ένα σύνολο κοινών παραγόμενων αγαθών.
Είναι σαφές ότι η επιχειρούμενη φθορά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι τυχαία ή αποτέλεσμα πραγματικών δεδομένων. Σε ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των πολιτών ένα κράτος δεν μπορεί να προτείνει λύσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια την επιβίωσή τους, δεν μπορεί να προτείνει έναν εμφύλιο πόλεμο με θύματα όσους αναμένουν την επιβίωση από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εάν θέλετε ακόμα και με βέβαιες θανατικές καταδίκες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και με την εξέλιξη του χρόνου όλων μας. Το ίδιο το κράτος που φαίνεται να νίπτει τας χείρας του απέναντι στο πρόβλημα, εξετάζοντας μόνο τις δήθεν οικονομικές δυνατότητες – αδυναμίες των ταμείων και αρνούμενο να χρηματοδοτήσει ακόμα και με τις οφειλές του τα ασφαλιστικά ταμεία και την κοινωνική ασφάλιση ευρύτερα, δεν μπορεί ταυτόχρονα να χαρίζει δισεκατομμύρια Ευρώ στις τράπεζες (με όχημα την δήθεν αναμόρφωση του ασφαλιστικού των υπαλλήλων τους), ούτε βέβαια φορολογητέα κέρδη σε υπερκερδείς επιχειρήσεις, αλλά και να μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές – έσοδα των ταμείων. Το κράτος όφειλε και οφείλει να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία με κάθε μέσο και τρόπο, από τα υπερκέρδη – αφύσικα πραγματικά – που καταγράφουν κάποιες επιχειρήσεις.
Δεν μπορεί παράλληλα το κράτος να επικαλείται οικονομική δυσπραγία σε ένα τέτοιο θέμα, που απασχολεί όλους τους πολίτες της χώρας και ομόθυμα δηλώνουν την θέση τους για ένα ουσιαστικό και (το λιγότερο) αξιοπρεπές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και τούτο την ίδια ώρα που σπαταλούνται δισεκατομμύρια για πληρωμένη κρατική – κυβερνητική ρεκλάμα. Ποια είναι η στάθμιση της αναγκαιότητας των μεν και των δε, κύριοι των κυβερνήσεων.
Όταν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι πολίτες σας δίνουν την εντολή, γιατί λοιπόν δεν το πράττετε;
Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να γίνει το πεδίο της μάχης, είναι ένα από τα τελευταία οχυρά της κοινωνίας απέναντι στην βρώμικη συνομωσία του κεφαλαίου και των υπηρετών του. Η απαίτηση πρέπει να είναι κοινή: δώστε τα χρήματα τώρα !!!.
Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά ακολουθεί τα σκουλήκια του κεφαλαίου έχουν εξαπολύσει ένα διττό βρώμικο πόλεμο ώστε να απαξιώσουν τους θεσμούς κοινωνικής ασφάλισης για να εισαγάγουν ολοένα και περισσότερο το μεικτό σύστημα ασφάλισης (κοινωνική και ιδιωτική).
Μέσα από την ύπαρξη κοινωνικής ασφάλισης απαξιωμένης επιδιώκουν να διατηρήσουν ατομικά την επαφή τους με την εξουσία της αυθαιρεσίας, του βολέματος ανθρώπων και καταστάσεων, ακόμα και με τη νομή του χρήματος των ασφαλισμένων ως αντικείμενο που υπόκειται στην διαφθορά. Επειδή ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης διατηρείται οι κυβερνώντες δεν θα γνωρίσουν και την κοινωνική κατακραυγή που θα συνεπαγόταν η κατάργησή της. Με απαξιωμένη την κοινωνική ασφάλιση ανοίγει εύκολα ο δρόμος για γενίκευση της παράλληλης κοινωνικής ασφάλισης της κερδοφορίας, εύκολα και κατ’ αναγκαιότητα θα προσφεύγουν – ολοένα και περισσότεροι – οι έχοντες την δυνατότητα, στην ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να εξασφαλίσουν ένα σοβαρό και ικανό πλαίσιο ασφάλισης υγείας και σύνταξης. Τα κέρδη του κεφαλαίου γενικεύονται, οι αγορές ανοίγουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αποκτούν τον ήδη αναφερθέντα θεσμικό ρόλο στην λειτουργία της κοινωνίας. Είναι σαφές ότι οι απαξιωτικές λογικές και πολιτικές εκεί οδηγούν έχοντας ως όχημα την μείωση των συντάξεων σε όρια κάτω του ανεκτού, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τον ευτελισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Κινείται δηλαδή το κεφάλαιο και η εξουσία που το εκφράζει και στους δύο μεγάλους της άξονες:
- τον οικονομικό – βιοτικό: με την δημιουργία, προβολή και καθιέρωση οικονομικών συνεπειών που θίγουν άμεσα το βιοτικό επίπεδο.
- τον ψυχολογικό: με την προβολή και δημιουργία ψυχολογικών αρνητικών δεδομένων και προβληματισμών (οι ιδιώτες και οι ιδιωτική ασφάλιση μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ενός εκάστου … – θα πεθάνω φτωχός όταν γεράσω), ώστε να διασπάσουν την ομοθυμία της κοινωνίας σε επιμέρους ατομισμούς.
Θύματα της πολιτικής το σύνολο της κοινωνίας (πλην των μετόχων του κεφαλαίου) και ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι και οι άνεργοι.
Ουσιαστικά το σύστημα κεφάλαιο – κράτος – κυβέρνηση όχι μόνο εμπαίζει και επιβάλλει την λογική της διττής ασφάλισης, αλλά ταυτόχρονα χρεώνει την κοινωνία με το κόστος των αποτελεσμάτων της συμπεριφοράς της και της κερδοφορίας της, θεσπίζοντας επιδόματα ανεργίας – πείνας, κοινωνικές συντάξεις, ΕΚΑΣ και άλλα τινά. Τούτα θα είχαν πραγματικά αξία σε ένα κράτος με σοσιαλιστικές δομές, αλλά στην υπάρχουσα καπιταλιστική οικονομία είναι σαφές ότι το κεφάλαιο καταβροχθίζει ό,τι θέλει χρεώνοντας τον λογαριασμό στην κοινωνία.
Πρόκειται για καταφανή απάτη σε βάρος του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας αποσκοπεί στην υλιστική και ψυχολογική προετοιμασία των ανθρώπων για την είσοδο και δημιουργία ακόμα μιας αχαλίνωτης αγοράς στις βασικές βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου.
Στην λογική αυτή πρέπει σύσσωμη η κοινωνία, αφού την κατανοήσει να αντιταχθεί, να αντιταχθεί σθεναρά και αποφασιστικά και επειδή μόνο η αντίδραση κουράζει και αποκαρδιώνει σύντομα θα πρέπει να σκεφτούμε και τις προτάσεις που ακολουθούν.
Β. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΣΜΟΥ
Δεν θα πω όχι σε όσους προτείνουν τις ήδη δοκιμασμένες λύσεις, δεν μπορώ να αποκλείσω από μία νέα πολιτική για το ασφαλιστικό όσες προτάσεις υπάρχουν και είναι λογικοφανείς (π.χ. πάταξη εισφοροδιαφυγής), η πορεία όμως κατέδειξε ότι τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν και δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.[2]
Δεν μπορώ όμως ταυτόχρονα να μην προβώ στην πρόταση νέων πολιτικών και μέτρων για την θεραπεία του προβλήματος και κυρίως την ισχυροποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ώστε όχι μόνο να είναι ανταποδοτικό, αλλά και να εξασφαλίζει συντάξεις όχι μόνο αξιοπρεπείς, αλλά και ευμάρειας για όλους.
Το ζητούμενο είναι η εκμετάλλευση των τεραστίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών εισφορών να γίνεται από φορείς της κοινωνίας και όχι των ιδιωτών, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν απόλυτη επάρκεια σύνταξης στον καθένα μας.
1. ΑΞΟΝΑΣ 1ος : ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Είναι σαφές ότι για διάφορους λόγους που έχουν αναλυθεί πολλές φορές από άλλους, ώστε να μοιάζουν πλέον αυτονόητοι, τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζουν χρηματοδοτικό έλλειμμα. Είναι σαφής λοιπόν η ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησής τους.
Πλέον των κλασσικών ευχολογίων – εντολών όπως «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» που μοιάζουν ουτοπικές και επικίνδυνες, αφού και πάλι το κράτος αφορούν και η κοινωνία θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό, ως φορολογούμενη, θα πρέπει να εισαχθούν και νέες προτάσεις. Φυσικά οι προτάσεις δεν πρέπει αφορούν τους αναξιοπαθούντες του καπιταλιστικού συστήματος, άνεργους, ημιάνεργους και χαμηλόμισθους, ούτε να στρέφονται στον τζόγο (έχει προταθεί η δημιουργία ειδικού λαχείου !!!)
Μια πρόταση που από καιρό συζητείται και άκουσα να την διατυπώνει και ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η θέσπιση ενός ειδικού φόρου για την μεταβίβαση μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου. Θα έλεγα να εξεταστεί και το θέμα της φορολόγησης των κερδών. Η αντίστοιχη ευρωπαϊκή φορολόγηση κυμαίνεται από 49% (Γαλλία) έως 0%. Στο 0% μία χώρα πού έχει λυμένο το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα προβλήματα. Μαντεύετε ποιά; Η Ελλάδα !!!. Ετι περαιτέρω, θα πρότεινα και μία μικρή φορολόγηση και κάθε δικαιοπραξίας στο χρηματιστήριο (π.χ. της τάξης του τρία τοις χιλίοις). Δεν είναι δυνατόν η αγορά ενός είδους πρώτης ανάγκης όπως π.χ. μακαρονιών να επιβαρύνεται με φόρο 19% και η κυκλοφορία – αγορά του χρηματιστηριακού κεφαλαίου (πολλές φορές πρόκειται ακόμα και για μαύρο παράνομο χρήμα) να είναι ελεύθερη.
Φορολόγηση λοιπόν στα άκοπα κέρδη και στις βραχυχρόνιες ή μη μεταβιβάσεις μετοχών με αποκλειστικό αποδέκτη τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια απλή αναγωγή στον ετήσιο κύκλο εργασιών του χρηματιστηρίου Αθηνών είναι αρκετή για να πείσει ότι τα έσοδα θα είναι τεράστια και τα ασφαλιστικά ταμεία όχι μόνο δε νθα χρεοκοπήσουν σε λίγα χρόνια θα δίνουν αξιοπρεπείς και ουσιαστικές συντάξεις.
2. ΑΞΟΝΑΣ 2Ος : ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ένα και μοναδικό ταμείο ασφάλισης. Ο πολυκερματισμός αυξάνει το κόστος λειτουργίας και ελέγχου, είναι ευνόητο. Ευνόητο επίσης είναι ότι ο πολυκερματισμός αυξάνει τις δυνατότητες διαφθοράς ενώ αντίστοιχα μειώνει την δυνατότητα διαπραγμάτευσης και μείωσης των τιμολογίων.
Τα ανωτέρω με μία προϋπόθεση: τα επιμέρους ταμεία διατηρούν τις ιδιαιτερότητές τους ως προς το ύψος των συντάξεων, τα συντάξιμα έτη και γενικότερα δεν χάνονται εισφορές ή κατακτήσεις με το πρόσχημα της ενοποίησης.
3. ΑΞΟΝΑΣ 3ος : ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.
Η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται με την μέριμνα του κράτους. Το σύστημα υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων όχι μόνο είναι πλήρως ανερμάτιστο, ανούσιο, χρονοβόρο, πολυκερματισμένο και ανεπαρκές, αλλά και ουσιαστικά δεν καλύπτει αξιοπρεπώς τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερες ανάγκες ούτε συνήθως παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας οι κλινικές του Ι.Κ.Α. Αντίστοιχα το υπάρχον σύστημα, κατασπαταλά χρήματα και είναι αντικείμενο γενικευμένης διαφθοράς και συναλλαγής.
Ενταξη λοιπόν των υπηρεσιών υγείας στο Ε.Σ.Υ. και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας σε ειδικό ταμείο με αποκλειστικό σκοπό την ισχυροποίηση και βελτίωση του Ε.Σ.Υ. Είναι ευνόητο ότι την ένταξη αυτή θα ακολουθήσει και η ένταξη του ήδη απασχολούμενου αναγκαίου ιατρικού προσωπικού.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση και εντελώς εναλλακτικά και επικουρικά ένταξη απάντων των υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο φορέα ώστε να είναι ευκολότερος ο έλεγχος
4. ΑΞΟΝΑΣ 4ος : ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ Ή ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ – ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ Δ.Σ..
Η φαυλότητα της επιλογής – τοποθέτησης των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (συχνά – πυκνά το βόλεμα ασχέτων πολιτευτών ή άλλων κομματικών καταστάσεων – υποχρεώσεων) πρέπει να σταματήσει.
Η εκλογή της διοίκησης των ταμείων, θα πρέπει να γίνεται δημοκρατικά, από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, μειοψηφική συμμετοχή του κράτους στο διοικητικό συμβούλιο. Δικαίωμα πλήρους ελέγχου από την μειοψηφία δύο μελών.
5. ΑΞΟΝΑΣ 5ος : ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
Ένα από τα βασικά οικονομικά ζητήματα που ταλανίζει τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η οικονομική διαφθορά που οδηγεί σε κατασπατάληση πόρων.
Αναγκαίος πιστεύω είναι ο ευρύς εσωτερικός έλεγχος από ειδικό σώμα αδιάφθορων ελεγκτών με την συμμετοχή πολλών κοινωνικών φορέων (π.χ. σωματείο συνταξιούχων, σωματείο εργαζομένων, πολιτικά κόμματα κλπ.) ώστε να είναι δυσκολότερη η διαφθορά των ελεγκτών και των ελεγχόμενων.
Επίσης προωθημένος κοινωνικός έλεγχος: τα τιμολόγια υπηρεσιών και προμηθειών των ταμείων πρέπει να είναι πάντοτε διάφανα, αναρτημένα στο διαδίκτυο, έκαστος έχει το δικαίωμα ελέγχου και πρότασης πλέον συμφέρουσας τιμής, μέσα στα πλαίσια τους υγιούς ανταγωνισμού (όχι υποκοστολογήσεις). Ανάρτηση και καταλόγου ελάχιστων δυνατών τιμών.
Ανοικτοί μειοδοτικοί οι διαγωνισμοί προμηθειών μέσα στο ανωτέρω πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού.
Τέλος, υποβολή πρότασης από το ανωτέρω όργανο για τον έλεγχο των παράνομων συνταξιοδοτήσεων και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
6. ΑΞΟΝΑΣ 6ος : ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Αναγκαίος επίσης είναι και ο ουσιαστικός έλεγχος της εισφοροδιαφυγής, αυτός είναι και εφικτός μέσα από μία σειρά μέτρων.
α. Το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής δεν επιτρέπει να υπάρχουν επιχειρηματίες που επί έτη δεν καταβάλουν εισφορές χωρίς να ελεγχθούν. Ηλεκτρονικός έλεγχος ανά μήνα και αυτόματη έκδοση πράξης επιβολής εισφορών. Μείωση έως εξαφάνιση των προστίμων όταν δεν υφίσταται δόλος του εργοδότη.
β. Καταγραφή των ελάχιστων θέσεων εργασίας μίας επιχείρησης με τεκμαρτό σύστημα.
γ. Ειδική εισφορο-φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων που απολύουν χιλιάδες εργαζομένους.
δ. Στέρηση της άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων που παρανομούν συστηματικά (π.χ. τρείς ή πέντε Π.Ε.Ε.) ή δεν καταβάλουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα τις ασφαλιστικές εισφορές. Θέση τους σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Οσοι δεν καταβάλουν εισφορές συστηματικά δεν αξίζει να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων. Οσοι δεν μπορούν να καταβάλουν εισφορές είναι κακοί επιχειρηματίες, αργά ή γρήγορα θα κλείσουν, χρεώνοντας την κοινωνία με τα ακάλυπτα βάρη τους. Περαιτέρω, η εισφοροδιαφυγή βλάπτει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, δεν είναι δυνατόν να καθίστανται ανταγωνιστικοί οι εισφοροδιαφεύγοντες και να οδηγούν στην χρεωκοπία δια του αθεμίτου ανταγωνισμού τους έντιμους εργοδότες που καταβάλουν τις εισφορές.
7. ΑΞΟΝΑΣ 7ος : ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΙΣΡΟΩΝ & ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Είναι αδιανόητο τεράστια εισρέοντα στα ασφαλιστικά ταμεία κεφάλαια να έχουν αποσπασματική διαχείριση και να μην τυγχάνουν της πρέπουσας εκμετάλλευσης – αξιοποίησης. Η πρόταση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του εισρέοντος κεφαλαίου και των αποθεματικών, με αιρετή διοίκηση και συμμετοχή των ανωτέρω ευρέων κοινωνικών και πολιτικών φορέων.
Απαντώντας στις επιδιώξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου προτείνω και θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η ίδρυση τράπεζας ασφαλιστικών ταμείων για την καλύτερη εκμετάλλευση και διαχείριση του κεφαλαίου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Εχω την πεποίθηση ότι μέτρα όπως τα ανωτέρω θα πρέπει άμεσα να εξεταστούν από τους πολιτικούς φορείς και σύντομα να υιοθετηθούν ώστε, όχι μόνο να καταπολεμηθεί και αντιμετωπιστεί η λαίλαπα της επιδρομής των ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά και να αποτελέσει το ασφαλιστικό σύστημα μιας ουσιαστική νίκη της κοινωνίας των ανθρώπων.
[1] Το παράδειγμα αποκτά πρακτική σημασία εάν σκεφτούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες που κλείνουν συνεχώς.
1 Είναι αντίστοιχο με τα αστυνομικά – δικαστικά μέτρα κατά των ναρκωτικών: δημιουργούν υπεραξίες και υπερκέρδη, συντελούν στην διαφθορά κρατικών οργάνων, δημιουργούν τεράστια αποθεματικά μαύρου χρήματος και αποτυγχάνουν στον σκοπό τους, όπου και εάν εφαρμόστηκαν.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Δευ Νοε 16, 2009 1:32 pm

Εγώ πάλι θα σταθώ σε ένα σημείο του Ασφαλιστικού που έχει σχέσει με την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Και ναί μέν δέν έχει σχέση με αυτή καθεαυτή την πρόταση του Δημήτρη (η οποία αξίζει να ληφθεί υπ΄όψιν), αλλά έχει σχέση με την κυβερνητική πρόταση-πρόθεση για σταδιακή εξίσωση των ορίων.

Κάτω απο το βάρος της θεωρητικής προσέγγισης της ισότητας, θα μπορούσε κάποιος να ομολογήσει ότι και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να επικρατήσει η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.
Δέν είναι όμως στην πράξη έτσι !

Πρώτον, γιατί θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο χρόνος συντάξεως και για τα δύο φύλα και όχι να αυξηθούν τα όρια για τις γυναίκες. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο?
Μήπως δέν είναι σωστός ο ισχυρισμός ότι τελικά καταντάμε να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε ?
Μήπως δέν είναι σωστός ο ισχυρισμός ότι είναι πολύ λίγα τα συντάξιμα χρόνια (χρόνια υποτίθεται ξεκούρασης μέχρι να συναντήσεις τον θάνατο) ?
Και οι δύο ισχυρισμοί είναι σωστοί, εάν σκεφτεί κανείς την ανθρώπινη διάσταση του θέματος και όχι την διάσταση της ανθρώπινης μηχανής που πρέπει να παράγει μέχρι να πεθάνει.

Τί κάνει λοιπόν η ντιρεκτίβα της ΕΕ που φαίνεται ότι δέν την αμφισβητούμε και θέλουμε να την εφαρμόσουμε (σταδιακά.....βεβαίως-βεβαίως) ? Υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν μια πολιτική που αυξάνει τα όρια του συντάξιμου χρόνου(παραγνωρίζοντας εντελώς την μείωση), πασπαλίζοντάς την με ολίγην απο την θεωρία της ισότητας.

(Περιττό να σημειώσω εδώ ότι μετά την ψήφιση της συνθήκης της Λισαβώνας, θα δούμε και άλλες πολλές τέτοιες καταναγκαστικές αποφάσεις και να μήν ξαφνιαστεί κανένας μας)!

Δεύτερον, στον αντίλογο που αναπτύσσεται για την εξίσωση (έστω και σταδιακή) των ορίων της συνταξιοδότησης, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτή θα αποδόσει στα κατρακυλούντα στον καιάδα ασφαλιστικά ταμεία ένα αξιοσέβαστο ποσό.
Καλά, έως πότε θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι την κακοδιαχείριση των ασφαλιστικών τους ταμείων ?
Μήπως αυτοί δέν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ?
Μήπως δέν είναι κοινωνική κατάκτηση η αναγνώριση της μητρότητας και των επαχθέστατων συνεπειών της για μιά εργαζόμενη γυναίκα ?
Αλλάζουμε τώρα θεώρηση (σε αυτό το θέμα) πρός χάριν μιάς κάποιας ισότητας που θέλουμε δήθεν να ισχύσει ?

Εν κατακλείδι και για να μήν πολυλογώ θεωρώ την εξίσωση των ορίων προς τα πάνω, άκρως επικίνδυνη για την κοινωνία των ανθρώπων (για το μή σοσιαλιστικό της χαρακτήρα δέν το συζητώ, γιατί είναι αυταπόδεικτο).

Σώστε λοιπόν τα ασφαλιστικά ταμεία κύριοι, με τρόπους και μεθόδους που ταιριάζουν στην κοινωνία των ανθρώπων! Και το μέτρο της εξίσωσης των ορίων δέν συνάδει με μιά τέτοια κοινωνία παρά μόνο με κοινωνία δούλων-εργαζομένων έως θανάτου!

Υποσημείωση για το κυβερνητικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. :
Οταν βρισκώσασταν στην αντιπολίτευση (όπου και είχε προκύψει το θέμα) λέγατε άλλα, σάν αυτά που ισχυρίζομαι και εγώ τώρα. Να υποθέσω ότι η οπτική της αντιπολίτευσης είναι εντελώς διαφορετική απο αυτήν της κυβέρνησης ? Και άν το υποθέσω (εύλογα!) να βγάλω το συμπέρασμα ότι ο «λαικισμός», όταν είσαι στην αντιπολίτευση, είναι μιά χαρά και μετατρέπεται αυτόματα σε «πραγματισμό» μόλις γίνει ένα κόμμα κυβέρνηση ? Η ρήση «δέν ήξερες....δέν ρώταγες?» έχει καταντήσει ανέκδοτο για να γελάμε την πίκρα μας!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Δευ Νοε 16, 2009 3:30 pm

Η υπόθεση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας είναι μια στημένη ιστορία και δεν προέρχεται από ντιρεκτίβα της Ε.Ε., αλλά από δικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.
Η υπόθεση ξεκίνησε στην Ελλάδα, από μεγαλοστέλεχος της Ν.Δ. που έκανε προσφυγή και ζητούσε να πάρει για λόγους ισότητας και αυτός πρόωρη σύνταξη ως πατέρας ανηλίκου τέκνου. Θέλησε δηλ. να θέσει σε αυτή την βάση το θέμα της ισότητας.
Το θέμα μετά το ΣτΕ που έλαβε θετική, ήχθη στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου κρίθηκε ότι η αρχή της ισότητας επιβάλλει την ισότητα και σε αυτό το επίπεδο. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση ως εναγόμενη "παρέλειψε" να υποστηρίξει επαρκώς την υπόθεση, ότι πρόκειται θέμα κοινωνικής και όχι αμιγώς επαγγελματικής ασφάλισης και σύνταξης.
Αλλά σε όλα αυτά υπάρχει μία διαφορά : το ΔΕΚ δεν είπε ότι πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες, απλά (και εσφαλμένα διότι το άρθρο 141§ 4 δίνει το δικαίωμα) επέβαλλε την ισότητα.

Το πως αυτό αυθαιρέτως ερμηνεύεται σε εξίσωση προς τα επάνω, είναι απορίας άξιον. !!!
Στο κάτω - κάτω αυτό που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν μια αντίστοιχη δίκη που να την προκαλέσει γυναίκα !!!.

Αυτά όταν θέλουμε γίνονται, όταν δεν θέλουμε δεν γίνονται ... .
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 17, 2009 8:37 pm

Απο άρθρο της Ελευθεροτυπίας

ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ψευδή στοιχεία μόνο για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, αλλά και για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.
Εμφανιζόταν, με πλασματικά στοιχεία, ότι το σύστημα κατά την τελευταία διετία είχε λειτουργικό πλεόνασμα 3,3-3,5 δισ. ευρώ, ενώ, όπως αποκαλύφθηκε τώρα, υπάρχει έλλειμμα χρήσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και μετά την υψηλή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΑΛΛΑ και η περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων εμφανιζόταν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φτάνει τα 36 δισ. ευρώ, ενώ δεν ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ. Ποιοι, όμως, ευθύνονται γι' αυτή την απίστευτη κατάσταση, που δείχνει διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και αδυναμία να αναζητηθούν και να βρεθούν λύσεις, όταν τα στοιχεία είναι ψευδή; Μια απάντηση δίνει η μαρτυρία του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ, καθηγητή Σάββα Ρομπόλη: «Αλλα στοιχεία για τα οικονομικά τους μάς έδιναν οι διοικήσεις των Ταμείων μέχρι τις εκλογές και άλλα μάς προμηθεύουν οι ίδιες διοικήσεις μετά τις 4 Οκτωβρίου».

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ, χωρίς αξιόπιστα στοιχεία, χωρίς γνώση της πραγματικής κατάστασης των Ταμείων, χωρίς ακριβή εκτίμηση του ύψους της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης στις δαπάνες για την υγεία, να γίνει σοβαρός διάλογος; Φαίνεται ότι οι διάφορες λύσεις, που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν σχεδιασμένες στο γόνατο και χωρίς πραγματικά στοιχεία.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, είναι δραματική η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε άρρωστο και αρχίζει με τους κοινωνικούς φορείς διάλογος.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου, αν και αυτά είναι τελικά αξιόπιστα, η κρίση του συστήματος, που προβλεπόταν να έρθει μετά 10 χρόνια, ήρθε τώρα. Είμαστε, λοιπόν, κοντά στο ναυάγιο;

ΠΟΙΕΣ, ΟΜΩΣ, είναι οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν στο ναυάγιο; Διαπιστώθηκε ότι, πέραν της εισφοροδιαφυγής, που φτάνει τα 8 δισ. ευρώ τον χρόνο, οι οφειλές προς το ΙΚΑ μόνο σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε μια εξαετία (2003-2009). Από 1,697 δισ. το 2003, οι βεβαιωμένες εισφορές των επιχειρήσεων έφτασαν φέτος τα 4,695 δισ., δηλαδή αυξήθηκαν κατά 176,75%. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των χαριστικών ρυθμίσεων οφειλών προς το ΙΚΑ και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών από την αγορά εργασίας.

ΔΕΥΤΕΡΗ αιτία είναι ο υπερδιπλασιασμός (αύξηση 120,49%) των δαπανών για την υγεία, που αποδίδεται στην κατάργηση της λίστας φαρμάκων, την κατευθυνόμενη συνταγογραφία, την ανυπαρξία μηχανογράφησης για τον έλεγχο.

ΕΠΕΙΓΕΙ, πριν ακόμη αρχίσει ο διάλογος και πριν εφαρμοστούν πρόχειρες λύσεις, όπως έγινε στο παρελθόν, να συγκροτηθεί αμέσως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης των εισφορών, αλλά και ελέγχου των δαπανών υγείας. Να γίνει, επιτέλους, ένα πρώτο βήμα εξυγίανσης.

Υ.Γ. Για τα λεφτά των Ταμείων που επενδύθηκαν απο τους "κουμπάρους" του Τσιτουρίδη σε δομημένα ομόλογα που κανένας δεν ξέρει ποιά είναι η σημερινή τους αξία οταν "βούιξε το σύμπαν" ο Τεγόπουλος δεν μας λέει τίποτε. Αυτά τα λεφτά ξαναγύρισαν στα ταμεία και με ποιά αξία η τους έχουν μείνει χαρτιά ανευ αξίας της Leeman Brothers και των άλλων ευαγών ιδρυμάτων?
Θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη? Θα καθήσει κανένας διοικητής στο σκαμνί ? Τι κάνει για αυτό η νέα κυβέρνηση?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 17, 2009 9:14 pm

Εγω θα γράψω, Πέρκο, το εξής "αυτονόητο": Πότε οι διοικήσεις των ταμείων θα εκλέγονται από τους ασφαλισμένους και πότε οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τον πλήρη έλεγχό τους, ώστε να φέρουν και την ευθύνη για τις επιλογές τους;
Πότε θα πάψουν να διοικούν τα ταμεία κάθε είδους άσχετοι "ειδικοί" και "τεχνοκράτες" της σφαλιάρας ;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 17, 2009 9:25 pm

Πότε θα μπει ένα τέλος στο ολιγαρχικό αριστοκρατικό καθεστώς που ονομάζουν ψευδεπίγραφα "δημοκρατία" ;
Πότε θα αξιωθεί αυτός ο λαός και θα ζυμωθεί μέσα από την δημοκρατία, μαθαίνοντας ακόμα και από τα λάθη του;
Πότε θα επιλέξει πραγματικά και για όλα ο λαός και πότε θα μπορεί αυτόματα να αποεπιλέξει;
Πότε η πρότασή του θα είναι θεσμός και εντολή απαρέγκλιτη;
Πότε θα ακουστεί η φωνή του ;

Ξέρετε πόσοι μλκς τομαριστές υπάρχουν σε αυτή την κοινωνία;
Πόσοι ηλίθιοι, που θεωρούν τον εαυτό τους έξυπνο αρκετά, ώστε να ανελίσσεται στις πλάτες άλλων ;
Ολοι αυτοί πρέπει να μπουν στην μέγγενη της δημοκρατικής κριτικής, στην μέγγενη της ουσίας και μόνο η πραγματική δημοκρατία μπορεί να μας βάλει όλους σε αυτή την ζύμωση και την διεργασία ... αλλιώς δεν υπάρχει κανένα μέλλον.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 17, 2009 9:43 pm

Ενδεχομένως ποτε Δημήτρη αλλα ίσως και απο αύριο. Και λοιπόν? Στο αμαρτωλό παρελθόν της ρεμούλας , της κλεψιάς των τεμπέληδων της "εύφορης κοιλάδας" θα δώσουμε άφεση αμαρτιών? Γιατί μια ζωή συχγωροχάρτια και συμβιβασμοί? Γιατί πνίγουν οι σημερινοί ότι με ενα κάρο μαλακίες και ιδέες τα λεφτά των ταμείων εγιναν "πούφ" και καπνός σε κουρελόχαρτα επενδύσεων?

Ξέρει κανένας μας πόσα λεφτά εχουν επενδυθεί σε δεκαετή όμολογα με άγνωστη μέχρι στιγμής και κυμαινόμενη στη λήξη τους εισπρακτική αξία?

ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ των ασφαλισμένων (ΤΟ ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ ΤΟΥΣ) για την αυριανή τους σύνταξη δεν πρέπει να λογοδοτήσει κανενας?

Τι ηταν τα διαθέσιμα των ταμείων (δις ευρώ) οι προσωπικές καταθέσεις των κουμπάρων του Τσιτουρίδη για να κάνουν το γούστο τους σε επενδύσεις?


Ποιός γνωρίζει αν αυτά τα ομόλογα μετα την τότε αποκάλυψη του σκανδάλου τα έχουν προεξοφλήσει άρον-άρον ακόμη και με ΖΗΜΙΑ (το πιό πιθανό) οι φωστήρες της ΝΔ για να κλείσουν τρύπες? Μιλάμε για τεράστια απώλεια χρημάτων και σήμερα δεν μιλάει κανένας

Τον αντιχριστό μου μέσα τα γ......νε στην κυριολεξία και δεν μιλάει κανένας τους σήμερα.

Μόνο για έξοδο απο την κρίση συζητάνε.

Μια ζωή στο "ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ -ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ"

Μια ζωή συγχωροχάρτια
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 17, 2009 10:00 pm

Αν θέλεις να λέγεσαι κυβέρνηση ρήξεων και τομών
-Σε πρώτη φάση ξηλώνεις όλους τους κοπρίτες που παίρνουν μισθούς 500.000 € οπως εκείνος του ΟΠΑΠ η εκείνος της ΕΡΤ και δεν περιμένεις να σου υποβάλουν την παραίτηση τους. Μερικοί δεν είναι και τόσο ευαίσθητοι και το έχουν αποδείξει

-Σε δεύτερη φάση παίρνεις μια χατζάρα (να !!! μετα συγχωρήσεως!!) και παιρνεις κεφάλια,καταλογίζεις ευθύνες κακοδιαχείρισης, τις λές στο λαό να ξέρει τι του γίνεται

-Και σε τρίτη φάση αφου καθαρίσεις την "κόπρο του Αυγείου" κάνεις τις θεσμικές σου τομές.

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Γιατί μέσα στην κόπρο και με κοπρίτες όχο μόνο δεν κάνεις τίποτε , αλλά έχεις λερωθεί και ο ίδιος πατώκορφα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 24, 2009 4:08 pm

να και η απαντηση των γεροντων σε ρελανς!!!!!
τι ειπες ? συμμετοχικη δημοκρατια? ολα στην φορα? οριστε....

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009


Ζωντανή μετάδοση του διαλόγου για το ασφαλιστικό θέλει το ΚΚΕ
Ζωντανή μετάδοση των συναντήσεων των κοινωνικών φορέων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό ζητά το ΚΚΕ τονίζοντας πως «θα είναι μία ευκαιρία να δει ζωντανά ο λαός την απάτη»...


«Μιας και η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ ισχυρίζονται ότι τους ενδιαφέρει η προκοπή της κοινωνικής ασφάλισης και το καλό των εργαζομένων, καθώς και η διαφάνεια, ας ζητήσουν τη ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση όλων των μεταξύ τους συναντήσεων και συζητήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάκης Μαΐλης.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 24, 2009 4:33 pm

Γιατί ρε Γιάννη δεν θα κάνουν δηλώσεις όλοι οι φορείς μετά?
Αν υπάρχει σχέδιο Λοβέρδου δεν θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση?
Δηλαδή τι θέλει ο Μαίλης , να κάνει σώου μπροστά στην κάμερα?
Πως θα κρίνουν τις προτάσεις όλων οι πολίτες με τόση ηχορύπανση που θα έχει?
Τα μικροκομματικά τους παιχνιδάκια αλλού!
Την πρώτη μέρα που πήγε ο Λοβέρδος πέταγαν τραπέζια έξω από το υπουργείο...
Που είναι όλοι αυτοί τώρα?
Δεν έχουν αιτήματα?
Δόθηκε λύση και δεν το πήραμε χαμπάρι?
.....
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 24, 2009 4:38 pm

Όχι ότι εκεί είναι το πρόβλημα , αλλά διαβάζω περί οικονομικών ελέγχων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον Περισσό.
Πολύ πολεμοχαρής η Αλέκα μας πρόεκυψε ξαφνικά...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 24, 2009 4:43 pm

ok να πανε με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και ΣΕΒ!!!!!!!!!!!!
με τους δυο πρωτους να εξαργυρωνουν βουλευτιλικια και τους τριτους μαυρα!!!!χαχαχαχα
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 24, 2009 4:57 pm

JohnK έγραψε:
ok να πανε με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και ΣΕΒ!!!!!!!!!!!!
με τους δυο πρωτους να εξαργυρωνουν βουλευτιλικια και τους τριτους μαυρα!!!!χαχαχαχα

αν βεβαια δεν στειλουνε κανενα μας καλυπτει ο ΓΑΠ!!!!!
αντε αλλη μια φορα...

«Δεν μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τον εργαζόμενο. Τι θα τους πείτε; Είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, πώς να αντέξουν την προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων που δικαιούνται; Και οι εργαζόμενες μητέρες, κι αυτές είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους. Μητέρες με ανήλικα παιδιά ξέρουν ότι, με τη δική σας πολιτική, υποχρεώνονται να δουλέψουν πέντε με δέκα χρόνια παραπάνω. Θα τους πείτε ότι δεν αξίζουν»;
– «Ξέρουμε καλά, ότι προσπαθείτε, με την απαξίωση των εργαζομένων και των απεργιών τους, να προετοιμάσετε και το επόμενο στάδιο, δηλαδή, την ολοκληρωτική ισοπέδωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και την επικράτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, για όποιον την αντέχει η τσέπη του».
- «Οι ενοποιήσεις των Ταμείων είναι και βίαιες και ισοπεδωτικές. Αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο. Δεν βάζουν τάξη, ούτε καλύτερες υπηρεσίες προσφέρουν. Θα υπάρχει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη; Θα υπάρχει καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση; Θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία; Θα υπάρχει καλύτερη σύνταξη;»

Αποσπασματα απο ομιλια του ΓΑΠ στις 19 Μαρτιου 2008!!!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τρι Νοε 24, 2009 10:23 pm

Μούρθε να γράψω αυθόρμητα "φέρτε πίσω τα κλεμένα", αλλά επειδή έχω διαβάσει προ πολλού την πολύ σοβαρή δουλιά που έχει κάνει παραπάνω ο Καραμήτσας με την πρότασή του, τελικά το μετάνιωσα.

Ο Λοβέρδος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (και όχι άλλος..) με ποιά ατζέντα καλεί τους Γεσεέδες και Αδεδήδες σε διάλογο για το ασφαλιστικό ??????

Η προεκλογική ατζέντα του Κινήματος και του προεκλογικού Προέδρου δέν του αρέσει ????????

Αλλαξε η ατζέντα γιατί τρομοκρατηθήκαμε απο την ΕΕ τους Αλμούνηδες, Τρισέδες και Προβόπουλους ????

Πάγκαλε, δέν σου φταίει το ΚΚΕ που αντιδρά κατα τον τρόπο που αντιδρά. Αντιθέτως θάλεγα ότι σου δίνει διέξοδο διαφυγής ώστε να βρείς δικαιολογίες για να γυρνάς την κουβέντα απο το ασφαλιστικό στην παρεμπόδιση (και καλά...) του διαλόγου....

Για να σοβαρευτώ : Η πρόταση του Καραμήτσα η οποία περιέχει επεξεργασμένες πολλές προεκλογικές προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικές με το Ασφαλιστικό με βρίσκει σύμφωνη, αλλά επειδή μου έχουν φύγει πλέον οι αυταπάτες δέν βλέπω να μπαίνει σε διάλογο ούτε αυτή ούτε κάν η προεκλογική πασοκική πρόταση.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   Τετ Νοε 25, 2009 8:18 am

Είσαστε όλοι "άριστοι" (επίτηδες χρησιμοποίησα τον όρο) και είναι τιμή και χαρά μου που κάνουμε αυτό τον εποικοδομητικό διάλογο.
Η πρόταση γράφτηκε τον 2/2008, ενόψει του τότε ασφαλιστικού και περιέχει συγκερασμό και χρήση των απόψεων όλων. Θυμάμαι ότι είχα γράψει τα ονόματά τους, πλην όμως κάποιοι που δεν μετέχουν σήμερα στον διάλογο, δεν ήθελαν να φανούν κακά παιδιά απέναντι στο κόμμα τους και ζήτησαν να τους αφαιρέσω ...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-
Μετάβαση σε: