ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τόπος διαλόγου για τις αγωνίες και την έκφραση της κοινωνίας
 
ΦόρουμΦόρουμ  Πόρταλ*Πόρταλ*  ΗμερολόγιοΗμερολόγιο  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
1-1-4 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
ΜΕΤΡΗΤΗΣ HITS

Study English
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

WOWZIO

Μοιραστείτε | 
 

 ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Πεμ Ιαν 21, 2010 12:14 pm

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ

Α1. Το αγροτικό ζήτημα στη νεώτερη Ελλάδα δεν λύθηκε ουσιαστικά ποτέ, αλλά δημιουργήθηκε και υπάρχει ως πολιτική επιλογή της αστικής και μεγαλοαστικής τάξης. Οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας ήταν στραμμένες προς την εκβιομηχάνιση και τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας και με εξαίρεση 2-3 πολιτικούς ηγέτες θεωρούσαν πάντοτε τους αγρότες, πολίτες 2ης κατηγορίας. Η εσφαλμένη αντίληψη αυτή, πέρασε από τις ηγεσίες και τις «νομενκλατούρες» σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Οι αγρότες ήταν πάντα για αυτούς «παλαιοί άνθρωποι», αντιπροσώπευαν τον παλαιό, τον «πεπερασμένο» (κατά την αυτή εσφαλμένη ιδεοληψία) πολιτισμό. Συστηματική και πολλαπλή ήταν και η κοινωνική υποτίμηση του αγροτικού κόσμου, των αγροτών. Εάν κάποιοι «αστοί» θέλουν να κάνουν αντιρατσιστικά κηρύγματα ας αφήσουν τα μυθεύματα περί ρατσισμού του ελληνικού λαού έναντι αλλοφύλων και ας δουν την συμπεριφορά της τάξης τους επί δεκαετίες έναντι των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα κοινωνικού ρατσισμού, το οποίο και καλλιεργήθηκε και έλαβε σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις. Ο αγροτικός κόσμος εν γένει παρέμεινε επί πολλές δεκαετίες – άνω του αιώνα – στην γωνία της ιστορίας, της κοινωνικής ζωής, της παιδείας. Κανείς δεν φρόντισε για την μόρφωση του, κανείς δεν φρόντισε για την παιδεία και την περαιτέρω εκπαίδευσή του και αυτό ήταν σαφής πολιτική απόφαση κοινωνικού ρατσισμού από την μεγαλοαστική τάξη και με έντονα ταξικά στοιχεία.

Αλλωστε, ο μέσος Ελληνας αγρότης ήταν πάντα για την μεγαλοαστική τάξη αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν ένα ακόμα τεράστιο δυναμικό παραγωγικά και αριθμητικά μέρος της Ελληνικής κοινωνίας οδηγήθηκε στην συνολική απαξίωση. Τις τελευταίες δεκαετίες, με εξαίρεση τις πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, η συστηματική απαξίωση του αγροτικού κόσμου επεκτάθηκε, ακόμα και με την θέση στόχων (εξ Εσπερίας προερχομένων) για την μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Ηταν μία ακόμα μεγαλοαστική κερδοσκοπική σκοπιμότητα και μία εθνική προδοσία που κατάφερε σημαντικότατο πλήγμα στην παραγωγική οντότητα της χώρας και στο έμψυχο δυναμικό που συγκροτεί την κοινωνία και την χώρα μας. Αλλωστε σε αυτό τον τόπο, ο παραγωγός είναι αιώνια αδικημένος και μόνιμο θύμα της εκμετάλλευσης της αστικής τάξης και των συντελεστών της. Ηλθε η ώρα να τεθεί ένα οριστικό τέρμα, ακόμα και βίαιο στις ρατσιστικές και εκμεταλλευτικές – κερδοσκοπικές πρακτικές αυτές των μεγαλοαστών. Είναι αναγκαίο για την συνέχεια της χώρας και της ιστορίας της να σταματήσει ο ρατσισμός και η εκμετάλλευση του αγροτικού κόσμου και του παραγωγικού κόσμου εν γένει.

Η εκμεταλλευτική φαυλοκρατία της μεγαλοαστικής τάξης πρέπει να παύσει ακόμα και με εξοντωτικά νομοθετήματα για να μπορέσει αυτός ο τόπος να επανασυγκροτηθεί και να ξαναϋπάρξει ανθρώπινος παραγωγικός ιστός.Α2. Εχω γράψει πάρα πολλά για τη νέα παραγωγική συγκρότηση της χώρας και έχω αναλύσει τα χαρακτηριστικά της. Επιχαίρω που μετά από τα κείμενά μου κάποιοι θιασώτες άλλων παραγωγικών μοντέλων εγκατέλειψαν τις άτοπες δοξασίες τους αυτές και μιλούν για το «ελληνικό μοντέλο». Το δυστύχημα είναι ότι ακόμα και σήμερα που κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στην εξουσία, δείχνουν να μην ξέρουν από πού να ξεκινήσουν, ενώ η επιλογή στο πρόσωπο της υπουργού «γεωργίας» έχει να κάνει μόνο με την διανομή κονδυλίων και πόρων και όχι με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές. Η απραξία στην περίπτωση αυτή ισούται με άρνηση.Α3. Μια προσεκτικότερη προσέγγιση των χαρακτηριστικών του τόπου μας θα αποδείκνυε εύκολα δύο πράγματα, που θα έπρεπε να έχουν καταστεί αυτονόητα και παράλληλα καταδεικνύουν το περιεχόμενο μιας σιωπηλής εθνικής προδοσίας :

- Η αγροτική παραγωγή καλύπτει άμεσες βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων, των κατοίκων αυτής της χώρας. Παράλληλα η ίδια δύναται να αποτελέσει εγγύηση της παραγωγικής και διατροφικής της αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

- Τα χαρακτηριστικά της χώρας μας και της αγροτικής της παραγωγής αποτελούν τεράστιο ποιοτικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων κρατών της Ε.Ε. και λοιπών κρατών του κόσμου.

Κατά συνέπεια η προστασία και η ανάπτυξη μιας οικονομίας που θα στηριζόταν στα προνομιακά χαρακτηριστικά αυτά και θα τα αναδείκνυε θα έπρεπε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα μιας κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα όμως, ούτε καν μελέτη και εξεύρεση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτών δεν έγινε και αφέθηκαν τα πράγματα να κυλούν μέσα στην γενική απαξίωση και εκμετάλλευση της αγροτικής οικονομίας από ντόπιους και ξένους μεταπράτες.Β. Η Ε.Ο.Κ. και μετέπειτα Ε.Ε. επέφερε το πρώτο καίριο πλήγμα στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας με δύο κύριους πυλώνες πολιτικής θεώρησης.

Ο 1ος αφορά το βορειοευρωπαϊκό βιομηχανικό διευθυντήριο, που ήθελε να αγοράζει τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα (τα οποία δεν μπορούσε να παράγει) σε χαμηλές τιμές τρίτου κόσμου και να πωλεί τα δικά του βιομηχανικά με τις όποιες τιμές αυτό θα επέβαλλε. Η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα στρατηγική αυτή, το ντάμπινγκ αυτό, εκφράστηκε και υλοποιήθηκε με πολλούς τρόπους (συμφωνίες για το διεθνές εμπόριο, υποχρεώσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, κλείσιμο αγορών κλπ.).

Ο 2ος αφορά την πολιτική της Κ.Α.Π., των ποσοστώσεων και επιδοτήσεων.

Με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή η Ελλάδα υποχρεώθηκε να έχει εξαρτημένη αγροτική πολιτική και παραγωγή και να υποχρεούται να εισάγει μία σειρά από προϊόντα που είχε και η ίδια την δυνατότητα να παράγει.

Με τις επιδοτήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα έγινε ουσιαστική επιλογή του τι θα παράγει η Ελλάδα. Οι συνεχείς προτροπές και επιδοτήσεις για την αλλοπρόσαλλη συνεχή αντικατάσταση καλλιεργειών επέτεινε το πρόβλημα ουσιαστικής απαξίωσης και πλήρους αποδιοργάνωσης.

Υποχρεώθηκε δηλαδή η Ελλάδα σε υποτέλεια, η επιλογή των εν γένει προϊόντων, των καλλιεργειών, των ποσοτήτων και των δυνατοτήτων πέρασε σε ξένα χέρια και ετεροκαθορίζεται σε όλα τα ουσιώδη της στοιχεία.Το 2ο καίριο πλήγμα στην ελληνική αγροτική παραγωγή το προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση και η πολιτική του δήθεν «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Τα αγροτικά προϊόντα έγιναν απρόσωπα χρηματιστηριακά είδη, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ως στοιχείο της αξίας τους αμβλύνθηκαν στο έπακρο. Η λογική : φασόλια να είναι και ό,τι να είναι έχουν την ίδια τιμή / αξία ξεπέρασε τα ποιοτικά πλεονεκτήματα.

Οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων χαμηλής αξίας αποτέλεσαν την κορωνίδα ενός πλήρως αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των Ελλήνων αγροτών, σε βάρος της αγροτικής παραγωγής. Αλλωστε, υπήρχε ευρωπαϊκό σχέδιο για την συρρίκνωση του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού … .

Το ντάμπινγκ επεκτάθηκε και έγινε παγκόσμιος θεσμός. Η εισδοχή μεταλλαγμένων ή βιολογικά τροποποιημένων προϊόντων κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τα συγκριτικά ποιοτικά πλεονεκτήματα των ενδημικών ελληνικών ή των προσαρμοσμένων στα ελληνικά δεδομένα ποικιλιών. Οι μεγάλες εμπορικές πολυεθνικές επέβαλλαν ανενόχλητες το δικό τους εμπορικό παιχνίδι εκμετάλλευσης σε κάθε επίπεδο. Σειρά παραγωγικών εταιρειών και μονάδων που στήριζαν την αγροτική οικονομία έκλεισαν και αποχώρησαν εις όφελος του εμπορίου. Τα απαξιωτικά αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα βιώνουμε στις μέρες μας, όπου π.χ. το ελληνικό σιτάρι πωλείται από τον παραγωγό του, όσο το ουκρανικό … .Γ. Εάν όμως το διεθνές περιβάλλον με την επικράτηση των καταληστευτικών δογμάτων του νέο-φιλελευθερισμού έγινε αρνητικό για την ελληνική αγροτική παραγωγή, καίριες και βαρύτατες ευθύνες αφορούν τις ελληνικές κυβερνήσεις και στην εσωτερική τους λειτουργία σε κάθε επίπεδο και πολιτική έκφανση: από τον κατακερματισμό της αγροτικής γης μέχρι την διάρθρωση και την κατεύθυνση της παραγωγής.

Στην πραγματικότητα ουσιαστική αγροτική πολιτική δεν σχεδιάστηκε και δεν υπήρξε στην Ελλάδα και οι όποιες προσπάθειες στην δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, Από το συμβουλευτικό πλαίσιο μέχρι το πλαίσιο οργάνωσης, από την πολιτική δανεισμού των αγροτών μέχρι τις πολιτικές ελέγχου των μεσαζόντων, τίποτα ουσιαστικό που να προστατεύει και να κατευθύνει σε ορθές επιλογές τον αγροτικό κόσμο δεν υπήρξε.

Σε όποια παράμετρο της αγροτικής παραγωγής και να δει κανείς ένα απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές, ιδίως μετά την επικράτηση του νέο-φιλελευθερισμού.

Οι ίδιοι οι αγρότες φέρουν κάποιες ευθύνες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όσοι με φιλότιμο και θέληση προσπάθησαν έμειναν και μένουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι απέναντι στις ισχυρές ντόπιες και αλλοδαπές εμπορικές εταιρείες και τις πρακτικές τους. Εάν γραφτούν αναλυτικά οι κυβερνητικές αθλιότητες και παραλείψεις θα γεμίσουν ολόκληρη πολύτομη εγκυκλοπαίδεια.

Αλλωστε οι κυβερνήσεις της χώρας είναι άμεσα συνυφασμένες με την μεγαλοαστική τάξη και η τελευταία είναι αυτή που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των αδυνάτων. Αδύναμοι αγρότες σημαίνει για μία σειρά κεφαλαιούχων μεγαλοαστών εύκολα θύματα προς εκμετάλλευση. Η δημιουργία των όρων της εκμετάλλευσης ανθρώπων, κοινωνικών τάξεων και ολόκληρων λαών είναι κάτι που η μεγαλοαστική καπιταλιστική τάξη γνωρίζει καλά να επιβάλλει ανά τον πλανήτη.

Αλλα, ας αφήσουμε το καταστροφικό παρελθόν και ας δούμε το μέλλον … .Δ. Πριν μήνες έκανα μία σύντομη κριτική στο πακέτο των 500 εκατ. Ευρώ, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στους αγρότες για να παύσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στην πραγματικότητα αποτελεί πολιτική επιδοτήσεων, πολιτική κουκουλώματος. Στην ουσία η κυβέρνηση με τα χρήματα μιας καταληστευμένης κοινωνίας ήλθε να επιδοτήσει την συνέχιση της φαυλότητας και της εξάρτησης και εκμετάλλευσης των αγροτών από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Κάθε φορά που δίνονται τέτοιες επιδοτήσεις, η κοινωνία χρηματοδοτεί την κλοπή της από τις εταιρείες που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα.

Αναρωτιέμαι: τον επόμενο χρόνο με πόσα χρήματα θα «επιδοτήσουμε» σαν κοινωνία την κλοπή μας;Ε. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣΕχοντας γράψει πολλά και αναλυτικά για μια ουσιαστικά παραγωγική κοινωνική δημοκρατική οικονομία συλλογικότητας, όσοι με έχουν διαβάσει, θα γνωρίζουν και το τι προτείνω.

1. Ο 1ος εθνικός, ελληνικός στρατηγικός πυλώνας είναι η επαρκής κάλυψη των βιοτικών αναγκών των κατοίκων της χώρας, μέσα από την ελληνική παραγωγική διάσταση. Είναι η πραγματική διάσταση της εθνικής μας ασφάλειας και αυτονομίας. Είναι αυτό κατορθωτό με τα σημερινά δεδομένα; Είναι αυτονόητο πως οι τεχνολογικές εξελίξεις το επιτρέπουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

2. Ο 2ος εθνικός στρατηγικός πυλώνας λέγεται «ποιότητα». Το να κατακλύσουμε τις διεθνείς αγορές με εκατομμύρια τόνους ελληνικών προϊόντων είναι αυτονόητα αδύνατο. Είναι όμως αυτονόητα αναγκαίο να εμβαθύνουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ώστε να αποκτήσουν τα ελληνικά προϊόντα δικής τους ιδιοαξία. Η στροφή στην ποιότητα, όχι μόνο διασφαλίζει την αειφορία και την διάσωση του περιβάλλοντος, αλλά ανοίγει νέους δρόμους για κάθε μορφή δραστηριότητας που σχετίζεται με την οικονομία της χώρας. Από την βιοτεχνική και βιομηχανική μεταποίηση των ποιοτικών πρώτων υλών έως τον τουρισμό. Η ποιότητα της πρώτης ύλης σημαίνει άλλωστε και ποιότητα ζωής για κάθε Ελληνα.

Εάν τα ανωτέρω αποτελούν τους πυλώνες μιας πολιτικής, ο πραγματικά κρίσιμος και αποφασιστικός παράγοντας υλοποίησης είναι η ΓΝΩΣΗ.

Χωρίς την ύπαρξη, παραγωγή και κοινωνική διάχυση της γνώσης δεν μπορεί τίποτα να προχωρήσει, όχι μόνο ορθολογικά και με προϋποθέσεις επιτυχίας , αλλά και καθόλου.

Εχω ήδη προτείνει και καταδείξει το πώς μέσα από τα πανεπιστήμια και το εκπαιδευτικό σύστημα θα υπάρξει χωρίς έξοδα η παραγωγή της αναγκαίας γνώσης, μέσα από την αντικατάσταση εξετάσεων με μελέτες ανοικτά προσβάσιμες σε όλο τον ελληνικό λαό.3. Η στρατηγική της γνώσης πρέπει να αφορά:

- Την μελέτη του κάθε τόπου και των χαρακτηριστικών του (π.χ. γεωσύσταση, ιδιαίτερο κλίμα) σε σχέση με την αγροτική δραστηριότητα που ασκείται ή μπορεί να ασκηθεί.

- Την μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ντόπιας παραγωγής (ακόμα και την ιστορική τοιαύτη), ώστε να καταγραφούν και να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα, αλλά και να αποπειραθεί η απάλειψη τυχόν μειονεκτημάτων..

- Την μελέτη και διάσωση παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής και μεταποίησης των προϊόντων.

- Την διάσωση και ανάπτυξη ενδημικών ή μακροχρόνια προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά του τόπου μας ποικιλιών ζωικού και φυτικού «κεφαλαίου».

- Την γνώση και συμβουλευτική δραστηριότητα σε σχέση με την ίδια την παραγωγική διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Από το κόστος παραγωγής έως τις μεθόδους καλλιέργειας, την ωρίμανση και την αποθήκευση.

- Την μελέτη των εμπορικών δυνατοτήτων των προϊόντων είτε ως πρώτη ύλη είτε ως ύλη προς μεταποίηση.

- Την διαδικασία ανάδειξης και παγκόσμιας κοινοποίησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγόμενης πρώτης ύλης

- Τις προτάσεις για μεταποίηση και την μελέτη των τεχνικών της.

- Την δημιουργία πανεπιστημιακών ειδικών κλάδων και την δημιουργία δικτύου πανεπιστημιακών εργαστηρίων. Εκεί κύριοι συντελεστές θα είναι και πάλι οι φοιτητές των αντίστοιχων σχολών. Οι ίδιοι θα προτείνουν και θα δρούν για την εισαγωγή στην παραγωγή ποιοτικών ποικιλιών.

- Την δημιουργία ενός δικτύου σχολών αγροτικής μόρφωσης και επιμόρφωσης ετήσιας ή εξαμηνιαίας διάρκειας.

Ο κόσμος της γνώσης είναι πραγματικά το κλειδί της επιτυχίας. Η δυνατότητα παραγωγής γνώσης, διακίνησης, διάχυσης και επαύξησής της που παρέχουν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα είναι ένα τεράστιο εργαλείο που δεν πρέπει κατ’ ουδένα τρόπο να μείνει ανεκμετάλλευτο. Η παροχή ελεύθερης γνώσης όχι μόνο στα ανωτέρω επίπεδα και άξονες, αλλά σε κάθε σχετικό επίπεδο που μπορεί να φανταστεί κανείς είναι κοινωνικά αναγκαία, πολιτικά επιβεβλημένη και αποτελεί ένα ακόμα συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα.4. Μέσα από τον κόσμο της γνώσης είναι αναγκαίο να προέλθει και η ποιοτική αναβάθμιση των μεθόδων παραγωγής που θα εξασφαλίζει την αειφορία και την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Τα πανεπιστημιακά εργαστήρια θα πρέπει θεσμικά να ελέγχουν συνεχώς την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και να εκδίδουν πιστοποιητικά ή να απορρίπτουν προϊόντα εξετάζοντας τους λόγους της παθογένειας.5. Πέραν όμως των ανωτέρω πρέπει να τεθεί και να υπάρξει ένα σύγχρονο πλαίσιο συνεταιριστικής δράσης, βασισμένο στην πραγματική αυτοδιαχείριση, στην πραγματική δημοκρατία και στην δημοκρατική παρουσία συνδρομή και έλεγχο της ευρύτερης κοινωνίας (που άλλωστε καταναλώνει και γνωρίζει τις ανάγκες της). Το πλαίσιο αυτό πρέπει να αφορά τόσο την παραγωγή της 1ης ύλης, όσο και στην διαδικασία μεταποίησής της. Στην επιτυχία αυτού του πειράματος καθοριστικό ρόλο και πάλι καλείται να διαδραματίσει η γνώση.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταξη των συλλογικοτήτων ισότητας, από την εκμετάλλευση και την διαχείριση της γης μέχρι την κατανάλωση είναι ένα αναγκαίο ζητούμενο, μια στρατηγική που λύνει τα χέρια της κοινωνίας για την εφαρμογή ενός σχεδίου, μέχρι την οικονομία και την κοινωνία συντροφικοτήτων και συλλογικότητας. Το ζητούμενο αυτό θα πρέπει να καλλιεργηθεί πραγματικά στο έδαφος της κοινωνίας, είναι η δική μας πολιτική παραγωγή και παρακαταθήκη, για να παύσει ο κερδοσκοπικός ατομισμός να δημιουργεί ανισότητες και εκμετάλλευση. Εάν πρόκειται κάτι να επιδοτηθεί δε πρέπει να είναι ο μεμονωμένος αγρότης, η ατομική επιδότηση του οποίου είτε χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση οφειλών είτε μεταβαίνει στην ατομική χρήση για άλλους σκοπούς. Εάν πρόκειται να υπάρξουν επιδοτήσεις αυτές πρέπει να κατευθυνθούν προς τις συλλογικές αυτές παραγωγικότητες.6. Κρίσιμο σε κάθε φάση της προσπάθειας είναι το στοιχείο της εμπορικής δραστηριότητας.6.1. Πρώτα από όλα είναι αναγκαία η ίδρυση ενός δημόσιου ταμείου οικονομικής στήριξης της αγροτικής παραγωγής. Η ίδρυση μίας τράπεζας που θα λειτουργεί χωρίς κέρδος για να στηρίζει την προσπάθεια αυτή (και όχι με την λογική της ληστρικής συμπεριφοράς της «Αγροτικής τράπεζας Α.Ε.») και η οποία θα βρίσκεται υπό άμεσο δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο, είναι επίσης αναγκαία. Η ίδια η ύπαρξη της «τράπεζας» αυτής, θα αποτελεί εργαλείο άσκησης πολιτικής και θα κλείσει το στόμα σε οποιαδήποτε αντίρρηση της Ε.Ε. για τυχόν «επιδοτήσεις», αφού θα αποτελεί τυπικά εμπορική επιχείρηση. Μέσω του εργαλείου και οργάνου αυτού μπορεί να επιτευχθεί και η ελάφρυνση των αγροτών από τα είδη υπάρχοντα δάνεια και τους τόκους τους.6.2. Καίριο και κύριο είναι να απαλλαγεί ο αγροτικός κόσμος, αλλά και το καταναλωτικό κοινό από την εκμετάλλευσή που υφίσταται, λόγω της αχαλίνωτης κερδοσκοπικής λειτουργίας του ντόπιου και του αλλοδαπού μεταπρατικού κεφαλαίου.

Μέσω της γνώσης, ο καθορισμός του κόστους παραγωγής θα αποτελεί την βάση για τον καθορισμό ελάχιστης τιμής πώλησης και αυτή η τελευταία τιμή θα αποτελεί βάση για τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου μη αισχροκερδούς κέρδους του όποιου τυχόν μεταπράτη.6.3. Αναγκαία στο πλαίσιο αυτό είναι η καταβολή από τον εμπορευόμενο του τιμήματος πώλησης του προϊόντος, ακατάσχετου, σε ειδικό ταμείο (προφανώς την ανωτέρω τράπεζα) με ειδικό έγγραφο που θα αναφέρει το είδος, την τιμή πώλησης μονάδας, την συνολική ποσότητα, το συνολικό χρηματικό ποσό, τον τόπο παραγωγής, τον παραγωγό και τα πλήρη στοιχεία του αγοραστή καταθέτη.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο εκβιασμός του αγρότη από τον έμπορο, η παραποίηση της τιμής μονάδας και άλλα πολλά που συμβαίνουν εις βάρος του παραγωγού και του κοινωνικού συνόλου. Η πορεία μέχρι τον καταναλωτή ακολουθεί την ίδια αρχή. Κάθε μεταπώληση από τον χονδρέμπορο και μέχρι και τον καταναλωτή γίνεται με κατάθεση και σύνταξη εγγράφου στο ειδικό ταμείο αυτό ( ο τελικός πωλητής δηλώνει και την τιμή λιανικής πώλησης την οποία θα θέσει στο προϊόν). Το ίδιο το αρχικό έγγραφο συμπληρώνεται με τα στοιχεία της σειράς των περαιτέρω εμπορευομένων, ώστε να υπάρχει άμεσος συσχετισμός με τον αρχικό παραγωγό και την αρχική πώληση. Ετσι δημιουργούνται τα ακόλουθα:

- Ένα ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει όλα τα στοιχεία της πορείας από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή.

- Ένα έγγραφο που συνοδεύει αναγκαστικά το προϊόν μέχρι την κατανάλωση και πρέπει να εκτίθεται κατά την λιανική πώληση, ώστε ο καταναλωτής (αλλά και όλοι οι φορείς ελέγχου) να μπορούν να ελέγξουν και να επιλέξουν με ασφάλεια. Είναι η «Ταυτότητα Προϊόντος», που φέρει όλα τα ανωτέρω στοιχεία του προϊόντος από την παραγωγή έως την κατανάλωση.6.4. Το ηλεκτρονικό αρχείο δεν αποτελεί μόνο χρήσιμο στατιστικό πληροφοριακό στοιχείο. Με ένα απλό πρόγραμμα μπορεί αυτόματα να επισημαίνει τις παραβάσεις του νόμου, ως προς την τιμή και το ύψος της, την ποσότητα και την ποιότητα (εισαγωγές, αναμείξεις κλπ.). Ταυτόχρονα μπορούν με ασφάλεια να γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί η ασφάλεια ενός προϊόντος.

Το έγγραφο που συνοδεύει το προϊόν και εκτίθεται στον καταναλωτή, η «Ταυτότητα Προϊόντος», όχι μόνο αποτελεί επιβράβευση για τον καλό παραγωγό, αλλά δύναται να παράσχει σειρά ουσιαστικών στοιχείων στον καταναλωτή (και ουσιαστική γνώση – εκπαίδευση – πληροφόρηση), στον παραγωγό (αποδοχή προϊόντος του), στους ενδιάμεσους και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η διαφάνεια αποτελεί την λύση και σήμερα μπορούμε να την επιτύχουμε, όχι μόνο με σκοπό τον έλεγχο και την ασφάλεια, αλλά και για να συμβουλεύσουμε, να προλάβουμε, να αλλάξουμε.

Η ηλεκτρονική και έγγραφη ταυτότητα του προϊόντος αποτελεί άλλωστε και την οδό για την διαμόρφωση και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.6.5. Στο πλαίσιο αυτό και σε ειδικό αρχείο που συσχετίζεται με τα ανωτέρω και τηρείται στο ειδικό ταμείο, ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος κατά την εκταμίευση του τιμήματος να δηλώσει την προέλευση του φυτικού δυναμικού (σπόρος, ποικιλία κλπ.), τον τρόπο καλλιέργειας και τα χημικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποίησε, το χρόνο χρήσης και την πηγή προέλευσης (τιμολόγια αγοράς κλπ.). Τα ανωτέρω δεν αποτελούν μόνο στοιχεία πιθανού ελέγχου (εάν π.χ. τα προϊόντα πωλούνται ως βιολογικά ή έχουν διατεθεί στην κατανάλωση μετά από πρόσφατο ράντισμα με τοξικά), αλλά και στοιχεία για την διάρθρωση της παραγωγής και της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να μπορούν να δοθούν οι απαραίτητες συμβουλές και να βελτιωθεί ο τρόπος καλλιέργειας και η ποιότητα. Εάν π.χ. χρησιμοποιείται λανθασμένος τύπος λιπάσματος μπορεί αυτόματα το ηλεκτρονικό πρόγραμμα να το επισημαίνει και να προτείνει το σωστό.

Ο στόχος της αειφορίας και της γενικευμένης βιολογικής καλλιέργειας είναι άμεσα συνυφασμένος με την ανωτέρω λειτουργία του συστήματος της πρότασης. Η τελευταία, η βιολογική καλλιέργεια, θα πρέπει περαιτέρω να ενισχυθεί και με φορολογικά μέσα και μέτρα, όπως η απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. ή η δραστική μείωσή του και η συνολική επιστροφή του στον παραγωγό.6.6. Τέλος, αναγκαίο είναι να ζητείται η γνώμη του καταναλωτή. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχουν στους τόπους πώλησης ειδικά έγγραφα που να μπορούν να έχουν αυτόματη ηλεκτρονική επεξεργασία και στο διαδίκτυο ηλεκτρονικές δηλώσεις, όπου ο καταναλωτής θα κάνει τις παρατηρήσεις του. Αυτές θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα όχι μόνο ως προς την ασφάλεια, αλλά και θα λειτουργούν ουσιαστικά ως έρευνα αγοράς και θα τείνουν στην συνεχή βελτίωση των προϊόντων.7. Η θέσμιση ειδικής (ή πολλών επιμέρους) δημοκρατικής αρχής, κατά το πρότυπο δημοκρατίας που έχει προταθεί, στην αρμοδιότητα της οποίας θα υπάγονται οι υπηρεσίες ελέγχου, αλλά και η κατεύθυνση, οι προτάσεις και οι αναφορές της κοινωνίας των πολιτών είναι αναγκαία. Η δημιουργία ενός συνδυασμένου δικτύου γνώσης, πληροφορίας και κατεύθυνσης είναι έργο του κράτους στρατηγείου και των αρχών αυτών. Αυτή μπορεί να αναλάβει τις περισσότερες από τις διαδικασίες που αναφέρονται στην πρόταση.

Η ίδρυση ειδικής υπηρεσίας ελέγχων είναι αναγκαία, όπως αναγκαία είναι η άμεση ηλεκτρονική σύνδεση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και διακίνηση φορέων με τις αρχές αυτές, όπου θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και αυτόματα όλα τα ανωτέρω στοιχεία, ώστε ο έλεγχος να είναι άμεσος και απλός.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η κοινωνία κατά την παραγωγική και καταναλωτική της διάσταση. Στόχος τελικός είναι η αμεσότητα στην σχέση ανθρώπου παραγωγού αγαθού και καταναλωτή, ώστε να εξαφανιστεί ο ενδιάμεσος αξιακός τομέας, να μειωθεί η επαύξηση των αξιών, λόγω υπεραξιών για τον μεταπρατικό κλάδο (ακόμα και να υπάρξει «ανταγωνιστικότητα» στο υπάρχον διεθνές πλαίσιο). Ετσι θα απελευθερωθούν κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις από τον μεταπρατικό τομέα και θα ενισχύσουν το παραγωγικό υπόβαθρο της κοινωνίας.8. Λύσεις όπως τα δημοπρατήρια των συνεταιρισμών μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό μεταβατικό ρόλο στην πορεία μείωσης των μεταπρατικών υπερκερδών που βαρύνουν την κοινωνία από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Περαιτέρω, ο μειωμένος Φ.Π.Α. για τον παραγωγό και τον καταναλωτή βασικών βιοτικών αγαθών, ο μειωμένος Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα αποτελούν επίσης δύο σημαντικά εργαλεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν, όσο το επιτρέπει η Ε.Ε. .

Αλλωστε, εάν χρειαστεί, η πολιτική ρήξεων με την Ε.Ε. και την πολιτική της μπορεί να καταστεί αναγκαία σε κάθε επίπεδο και θέμα, με σκοπό την προστασία των ελληνικών συμφερόντων.

Εχω άλλωστε ξαναγράψει για τα ανωτέρω ζητήματα και έχω με σαφήνεια εκθέσει τις απόψεις και θέσεις μου.9. Αναγκαιότητα αποτελεί και η δημιουργία και λειτουργία όλων των παραγωγικών εκείνων υποδομών που στηρίζουν και αφορούν την παραγωγική διαδικασία. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, η χώρα μας να μην διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων, αλλά να αφήνεται ανοικτό το έδαφος στην εμπορική εισαγωγική κερδοσκοπία. Η δημιουργία ή επαναλειτουργία τέτοιων παραγωγικών υποδομών με έμφαση στα μέσα βιολογικής καλλιέργειας αποτελεί μία αναγκαιότητα, για την οποία θα πρέπει το κράτος να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία.10. Αφησα τελευταίο τον ρόλο του καταναλωτή και τις συνειδητές επιλογές του, γιατί είναι κρίσιμος και ουσιαστικός, αφού στην εξυπηρέτηση των δικών του βιοτικών αναγκών απευθύνονται τα αγροτικά προϊόντα.

Κρίσιμο στην όλη προσπάθεια θα είναι να μπορέσουν να εμποδιστούν οι αθρόες εισαγωγές ξένων προϊόντων. Οπου αυτό είναι εφικτό πρέπει να γίνει μαζί με συνεχείς ελέγχους για την ποιότητα των αγαθών. Όμως στο σημερινό «παγκοσμιοποιημένο» εμπορικό περιβάλλον οι περιορισμοί είναι ελάχιστοι. Τα κράτη δεν έχουν δυνατότητες προστασίας της εγχώριας παραγωγής τους.

Κρίσιμος παράγοντας σε αυτό το θέμα είναι ο ρόλος των καταναλωτών και των ενώσεών τους, αφού η επιλογή του καταναλωτή δεν μπορεί να ελεγχθεί. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της ουσιαστικής οικονομικής δυνατότητας των καταναλωτών να προμηθεύονται ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, διασφάλιση της ποιότητας, αλλά και ενίσχυση της παιδείας τους πάνω στην συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία με την επιλογή ελληνικών προϊόντων. Η ενίσχυση της καταναλωτικής εθνικής παιδείας αποτελεί ένα ζητούμενο και μια προσπάθεια που θα πρέπει αναγκαστικά (λόγω προσκομμάτων για το κράτος) να αναλάβουν οι ενώσεις καταναλωτών με ενημερώσεις και καμπάνιες. Η στήριξή τους είναι αναγκαία … .11. Στο πλαίσιο αυτό αναγκαίες θα είναι και οι επιμέρους στρατηγικές σε ειδικούς τομείς, όπως η κτηνοτροφία και η αλιεία, με γνώμονα μια εθνική στρατηγική και την ποιότητα και προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, που αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα της ποιότητας ζωής και παραγωγής. Αναφέρομαι επιγραμματικά και ως παράδειγμα στην δυνατότητα εκμετάλλευσης των ελληνικών φυσικών πόρων (π.χ. στα φύλλα της ελιάς) για την δημιουργία ζωοτροφών, στην προστασία των υδάτων, στην δυνατότητα απαγόρευσης της αλίευσης για κάποια έτη (με αναπλήρωση του εισοδήματος των αλιέων) προκειμένου να εμπλουτιστεί ο αριθμός των ιχθύων και να αποκατασταθεί η ποικιλότητά τους. Πολλές δημιουργικές πολιτικές μπορούν να εξεταστούν, μελετηθούν και εφαρμοστούν στους πιο πάνω τομείς, αρκεί να ενσκύψουμε με σοβαρότητα πάνω στα ζητήματα.

Τέλος, γενικότεροι θεσμοί όπως η κοινωνική παραγωγή, η κοινωνική ευρεσιτεχνία και το εθνικό σχέδιο φραγμάτων και διαχείρισης των υδατικών πόρων που έχω προτείνει και το οποίο βλέπω να περιλαμβάνεται πλέον στα σχέδια πολιτικών κομμάτων αποτελούν αναγκαίο μέσο και τρόπο πορείας προς το μέλλον.Βλέπω τα ανωτέρω ως εθνική αναγκαιότητα, αλλά και ως αναγκαστική κατάληξη της παγκόσμιας πορείας και εύχομαι αυτό το «τραίνο» να το προλάβουμε ως κοινωνία, να μην το αφήσουμε να χαθεί εξυπηρετώντας τα συμφέροντα λίγων και όχι ολόκληρης της κοινωνίας μας.

Εχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, μένει να δώσουμε τα χέρια για να ξεκινήσουμε ... ας το κάνουμε σήμερα για να μην γίνει το αύριο «παρελθόν».
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Πεμ Ιαν 21, 2010 1:08 pm

Αυτό είναι πράγματι ενα δυνατό κείμενο!!!!

Σιχαίνομαι που επεμβαίνω και δέν αφήνω να φαίνεται μόνο το κείμενο και ο συγγραφέας του, αλλά επειδή είμαι μέσα και το διάβασα και επειδή ΣΥΜΦΩΝΏ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ, δέν μπορώ παρά να το καταθέσω.

Στον επίλογο μόνο λίγο μπερδεύτηκα :
Ποιοί "έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο..."?????
Εμείς, οι κάποιοι απλοί πολίτες ή οι κυβερνώντες ?
Αν είναι για τους δεύτερους ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΣΦΟΔΡΑ !!!!
Η τακτική που χρησιμοποιούν δέν μου θυμίζει σε τίποτα ούτε το όραμα ούτε το παραπάνω σχέδιο.
Νομίζω ?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Πεμ Ιαν 21, 2010 7:46 pm

Οι απλοί πολίτες Πούπα, οι "κοινωνικά σκεπτόμενοι άνθρωποι" εν γένει.
Η προτροπή αφορά την δική τους δραστηριοποίηση.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Δευ Ιαν 25, 2010 11:07 am

Καλό.

Πολύ καλό κείμενο. Πάντα εφάμιλλο των αφαιρετικών και σχεδιαστικών δυνατοτήτων «Καραμήτσα».

Πολλά μέρη του πρέπει είναι όμοια με ένα άλλο σπουδαίο κείμενο που αμυδρά ενθυμούμαι ως προς τα κύρια σημεία του από τους «διαλόγους» παλιότερα.

Αυτό σε μένα, μπορεί να διευρύνει και να ενισχύει την επιχειρηματολογία και την άποψη ότι χρειάζονται θεσμικές τομές στο αγροτικό ζήτημα, όμως για την κα Μπατζελή θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο, μιας και εκείνη έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Όλα καλά και άγια, αλλά η «τετράτροχη εξέγερση» των ευτραφών «πειναλέων αγροτών» του «Κάμπου» και του «Προμαχώνα», απαιτούν εδώ και τώρα να μπούνε τα «15 χιλιάρικα ευρώπουλα» στα βιβλιάρια για να μαζευτούνε στα σπίτια τους και να ελευθερώσουνε τους δρόμους.

«Τι να τις κάνουμε εμείς τις θεσμικές παρεμβάσεις και τέτοια κουραφέξαλα» φωνάζουν οι εξεγερμένοι.

« Εμείς θέλουμε λεφτά. Και αν δεν έχετε να πάτε να τα βρείτε» λένε με έμφαση.

«Από σήμερα μπλάκ άουτ και καμιά διευκόλυνση».

Η κυρία Παπαρήγα διαμηνύει και σε έντονο και επιτακτικό ύφος:

"Αν φύγετε τώρα από τα μπλόκα, τα έχετε όλα χάσει"

Τέτοια είναι πλέον η κατάσταση με τα τρακτέρ, όταν

παντού υπάρχουν εμφανή σημάδια μιας γενικευμένης κατάρρευσης των οικονομικών, ηθικών και ανθρωπιστικών αξιών, αλλά και μιας πληθώρας θολών οραματικών στόχων και προοπτικών στην έρμη την Πατρίδα μας.

Ναι όπως το λέω: «Γενικευμένη κατάρρευση» .

Μια κατάρρευση που συνδαυλίζεται και υποκινείται – πέρα από τις ποικίλες εσωτερικές μας αδυναμίες και από όλα τα διεθνή αντιδραστικά και αιμοβόρα καρχαριοειδή («αγορές»).

Όλους αυτούς τους διάφορους χρηματοοικονομικούς μέντορες (εσωτερικού-εξωτερικού) που ξαφνικά τους έπιασε η “πρεμούρα” της αναστύλωσης της Εθνικής μας οικονομίας με «διορθωτικά» μέτρα της υποβολής και της…….προτίμησης τους…..

Ετούτους τους χαλεπούς καιρούς, απαιτείται σύμπνοια και συναίνεση από όλους τους πολίτες αλλά και η γρήγορη δημιουργική σκέψη καθώς και η διεξοδική αποφασιστικότητα…..από τους κυβερνώντες.

Πρέπει να μπει τέρμα στην «χαζοχαρούμενη αμεριμνησία» όπως λέει και ο Μίμης Ανδρουλάκης. Ναι έτσι πρέπει.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Δευ Ιαν 25, 2010 11:47 am

Ενα μήνυμα διττο και σε διπλή κατεύθυνση :

Διάβασα και άκουσα ότι κατέληξε σε αδιέξοδο η συνάντηση αγροτών-Μπατζελή. Αν και τα βρήκαν σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών, δέν τα βρήκαν σε επίπεδο οικονομικών επιδοτήσεων.

Λέω λοιπόν στους Αγρότες ότι κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κινούνται μέσα στο πλαίσιο των επιδοτήσεων ούτε να φέρονται σάν «κακομαθημένα δημοσιουπαλληλικά παιδιά». Αν η κυβέρνηση και οι ίδιοι ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ στις μεταρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου, αυτό είναι αρκετό και πολύ σημαντικό βήμα για την αγροτική ανάπτυξη που αφορά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Και λέω επίσης στην κ. Μπατζελή ότι η συμφωνία της στο επίπεδο της μεταρύθμισης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ, αλλά χρειάζεται και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης αυτης της μεταρρύθμισης.
Επρεπε ήδη να υπήρχε στην φαρέτρα της, γιατί απο την εποχή που το Κίνημα βρισκώταν στην αντιπολίτευση υπήρξαν μεγάλες και χρονοβόρες διαβουλεύσεις με τους αγρότες και είχαν εξαγγελθεί συγκεκριμένες αγροτικές πολιτικές. Το μόνο που έλλειπε ήταν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Και αυτό το χρονοδιάγραμμα δέν το είχε ούτε και σήμερα η κ. Μπατζελή. Κακώς, κάκιστα!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Δευ Ιαν 25, 2010 12:24 pm

Κάποιος επιτέλους και ελπίζω να γίνει η αρχή στο Ζάπειο πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους , να πει την αλήθεια για το ποιά είναι η σημερινή πραγματικότητα και με ποιούς όρους παίζεται το παιχνίδι.
Σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας δεν μπορεί να ισχύσουν απαιτήσεις "όλα τα κιλά , όλα τα λεφτά".
Οι αγροτοπατέρες Μπούτας και Αραμπατζής δεν είναι μόνο να παίρνουν αποφάσεις στο καφενείο του χωριού για κλείσιμο δρόμων και συνόρων αλλά για να αφουγκράζονται τις συνθήκες της εποχής , να "ψάχνονται" για εναλλακτικές ποιοτητές καλλιέργιες και επιτέλους να δουλέψουν συλλογικά με κρατικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές αγροτικές μονάδες διακίνησης των προιόντων τους ελέγχοντας μαζί με καταναλωτικές οργανώσεις το εμπορικό κέρδος που επιβαρύνει και την τιμή του προιόντος αλλά και τον καταναλωτή.
Και καλά η Μπατζελή και η κυβέρνηση ας πούμε βρέθηκαν αιφνιδιασμένοι απο το μέγεθος της κινητοποίησης έχοντας μονο 100 μέρες κυβέρνηση.
Όταν πέρυσι οι αγρότες πήραν τα 500 εκατομ. από τον Χατζηγάκη και έλυσαν τα μπλόκα , δεν σκέφτηκαν τι θα γίνει του χρόνου?
Τόσα χρόνια το ίδιο βιολί με τα μπλόκα ενώ το 2013 φτάνει...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Δευ Ιαν 25, 2010 12:25 pm

Κάποιος επιτέλους και ελπίζω να γίνει η αρχή στο Ζάπειο πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους , να πει την αλήθεια για το ποιά είναι η σημερινή πραγματικότητα και με ποιούς όρους παίζεται το παιχνίδι.
Σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας δεν μπορεί να ισχύσουν απαιτήσεις "όλα τα κιλά , όλα τα λεφτά".
Οι αγροτοπατέρες Μπούτας και Αραμπατζής δεν είναι μόνο να παίρνουν αποφάσεις στο καφενείο του χωριού για κλείσιμο δρόμων και συνόρων αλλά για να αφουγκράζονται τις συνθήκες της εποχής , να "ψάχνονται" για εναλλακτικές ποιοτητές καλλιέργιες και επιτέλους να δουλέψουν συλλογικά με κρατικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές αγροτικές μονάδες διακίνησης των προιόντων τους ελέγχοντας μαζί με καταναλωτικές οργανώσεις το εμπορικό κέρδος που επιβαρύνει και την τιμή του προιόντος αλλά και τον καταναλωτή.
Και καλά η Μπατζελή και η κυβέρνηση ας πούμε βρέθηκαν αιφνιδιασμένοι απο το μέγεθος της κινητοποίησης έχοντας μονο 100 μέρες κυβέρνηση.
Όταν πέρυσι οι αγρότες πήραν τα 500 εκατομ. από τον Χατζηγάκη και έλυσαν τα μπλόκα , δεν σκέφτηκαν τι θα γίνει του χρόνου?
Τόσα χρόνια το ίδιο βιολί με τα μπλόκα ενώ το 2013 φτάνει...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Δευ Ιαν 25, 2010 12:29 pm

Τι θα γίνει με αυτή την ιστορία ρε Μάαααααααααακη?
Πάω να ανεβάσω ένα ποστ και όταν προηγούμενα έχει ανέβει άλλο έχω να επιλέξω μεταξύ modify και υποβολής.
όταν επιλέγω υποβολή ανεβαίνει 2 φορές.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Δευ Ιαν 25, 2010 12:30 pm

Τι θα γίνει με αυτή την ιστορία ρε Μάαααααααααακη?
Πάω να ανεβάσω ένα ποστ και όταν προηγούμενα έχει ανέβει άλλο έχω να επιλέξω μεταξύ modify και υποβολής.
όταν επιλέγω υποβολή ανεβαίνει 2 φορές.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Δευ Ιαν 25, 2010 5:29 pm

Μπορεί κανείς να πει πολλά και για πολλά θέματα.
Η επιλογή του προσώπου της υπουργού είναι ένα ζήτημα σοβαρό, αλλά όχι το κεντρικό. Δεν ξέρω ποια σχέση έχει η υπουργός με τον αγροτικό κόσμο. Εάν έχει δεν το δείχνει ... .
Στην αρχή της θητείας της θυμάμαι ότι συναντήθηκε με κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές και τους έταξε χρήματα ... .
Εξανέστην.
Είναι ευνόητο ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο ως πρόγραμμα για τον αγροτικό κόσμο και κυρίως δεν είχε επεξεργαστεί το πλαίσιο τομών.
Ετσι αυτή την στιγμή επικεντρώνει σε κάποιες προτάσεις και ρυθμίσεις που τις ακούμε χρόνια, αλλά δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε ριζοσπαστικές τομές.
Φυσικά δεν υπάρχει κανένας προσανατολισμός ουσιαστικών τομών και κυρίως σοσιαλιστικών.
Για αυτό "ρετουσάρισα" το περσινό κείμενο προτάσεων και προσανατολισμών (το οποίο εντάσσεται σε ένα άλλο ευρύτερο για την οικονομική αναδιάρθρωση) για να υπάρχει ως πρόταση.
Προσωπικά δεν αικίζω κανέναν αγρότη για όσα κάνει.
Οσοι βιώνουν ως πολίτες β' κατηγορίας έχουν το "δικαίωμα" να αντιδρούν και αντίστοιχα ... .
Εάν πρέπει να υπάρξει μία πρώτη τομή στο αγροτικό ζήτημα αυτή πρέπει να είναι η κατάργηση των μεσαζόντων και της εκμετάλλευσης του αγροτικού κόσμου από αυτούς και τις μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Ετσι και οι αγρότες θα λαμβάνουν περισσότερα και οι καταναλωτές θα αγοράζουν φθηνότερα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Perkos G
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Δευ Ιαν 25, 2010 10:03 pm

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΚΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

Πέρυσι τετοια εποχή (της επάρατης ) στο dialogos για το συγκεκριμένο θέμα είχαν ανοιχθεί δύο posts με 340 σχόλια συνολικά.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΚΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
http://dialogos.pasok.gr/forum/topic.php?id=808&page
-----
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ (ΠΡΟΤΑΣΗ)
http://dialogos.pasok.gr/forum/topic.php?id=809&page

Φέτος έχουμε νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση και να ξανά τα μπλόκα των αγροτών στους δρόμους.

Από πέρυσι μέχρι φέτος (ενας χρόνος ) δεν άλλαξε τίποτε στο αγροτικό ζήτημα και το σίγουρο και μέιζον είναι ότι δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις μας (θέλω να πιστεύω) σε ότι σχολιάζαμε τότε.

Από πέρυσι μέχρι φέτος επίσης είναι κομματάκι δύσκολο σε αυτές τις 110 μέρες που κυβερνάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να λύσει το αγροτικό ζήτημα. Εδώ δεν έχει προλάβει να κάνει άλλα πράγματα απολύτου προτεραιότητας, τον αγρότη θα θυμηθεί ?

Θα περίμενα όμως να θυμηθεί έστω και κατ ελάχιστο το πενιχρό πρόγραμμα που εξήγγειλε, μεσούσης της περσινής κρίσης. Γιατί σύντροφοι τώρα είστε κυβέρνηση, βλέπετε «ηρθε η ώρα σας» -με ότι αυτό συνεπάγεται- κοι αντιεξουσιαστές της κυβέρνησης και είστε αναγκασμένοι να το λουστείτε κι αυτό το ζήτημα.

Ας αφήσουν λοιπόν τις αστικούρες κι ας κάνουν πραγματικό διάλογο, διάλογο που να πείθει κι όχι ψέματα για να διαλυθούν τα μπλόκα .

Θέλω να σας εκμυστηρευθώ ότι για το θέμα βαριέμαι να ξαναγράψω με την έννοια ότι θα επαναλάβω ότι έγραφα και πέρυσι γιατί αλλιώς κινδυνεύω να αυτοαναιρεθώ.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί αγρότες , υπάρχουν ΟΙ αγρότες Αυτούς πρέπει να πείσει η κυβέρνηση ότι πέρα από τις προσωρινές λύσεις που οι ίδιοι επιζητούν νομίζοντας ότι θα σωθούν με 10.000 ευρώ, υπάρχει η προοπτική δημιουργίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου με ανατροπές και μεγάλες αλλαγές αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας. Θέλει και κυρίως μπορεί να τους πείσει πως σε ότι δεσμευθεί δεν θα είναι φούμαρα?

Σε κάθε περίπτωση επομένως με τους αγρότες είμαι και θα είμαι και είναι κύρια και σημαντική η ευθύνη ολων των κυβερνήσεων που ποτέ δεν ενέσκηψαν στο πρόβλημα αλλά κάθε φορά χάριν των εντυπώσεων η αγωνία τους είναι πως θα διαλυθούν τα μπλόκα κι έχει ο Θεός μέχρι τον άλλο χειμώνα.

Τσάτρα-πάτρα λύσεις, κι ο στόχος να λυθούν τα μπλόκα να γίνει διάλογος (αν γίνει) και μετα τους ξεχνάνε όλοι. Γιατί λοιπόν να τους πιστέψουν κι αυτή τη φορά οι αγρότες ? Επειδή δεν υπάρχουν λεφτά (λεφτά υπάρχουν μας έλεγε ο ΓΑΠ), ή επειδή τραβάμε ζόρια ?

Εκείνο που έχει να κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην παρούσα φάση είναι να θέσει ως απόλυτο και βασικό θέμα προτεραιότητας το αγροτικό ζήτημα. Με ουσιαστικό διάλογο σε μεγάλο βάθος χρόνου και την κατάργηση των μεσαζόντων που τους ρουφάνε το αίμα με το μπουρί της σόμπας.

Κι ας τους δώσει και κάτι . Μην τρομάζετε και δεν χάθηκε κι ο κόσμος κι ας φωνάζουν οι χωροφύλακες των Βρυξελών και η τσογλαναρία των Οίκων αξιολόγησης. Ας ψάξει να τα βρεί από πού θα τα κόψει σε ποιούς αξιολογικά και πως θα τα δώσει

Και μετα διάλογος πειθούς, προθέσεων και ουσίας.

Αν θέλουν να λέγονται δημοκρατική κυβέρνηση.

Αλλιώς ας τους διαλύσουν και να συνταχθούν με τον «χέρι-χέρι»

Ετσι η αλλιώς αγροτικό κίνημα δεν υπήρξε ποτέ εδώ και πολλά χρόνια. Μετα την ανεπιτυχή έκβαση του «συνεταιρίζεσθαι» στη θεάρεστο εποχή του ρηχού ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των λαμογίων που συνέχισαν « τα έργα και τις ημέρες τους» και επι ΝΔ, το αγροτικό κίνημα κατακερματίσθηκε εντελώς με αποτέλεσμα σήμερα στα μπλόκα να μπερδεύουμε το μεροκαματιάρη της λάσπης και του μόχθου με το συνδικαλιστή που ξόδεψε λέει (το ακουσα κι αυτό ) 4.000.000 ευρώ για την ανασυγκρότηση της παραγωγής του.

Όλα στο ίσιωμα και στην ισοπέδωση !!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 9:28 amΜε το «τσαμπουκά» θέλουν «εδώ και τώρα», να «ρίξουν στο παντελόνι» άκοπο και γρήγορο χρήμα, χωρίς να δίνουν δεκάρα που θα βρεθεί αυτό και ποιος θα το πληρώσει.

Ωμός εκβιασμός της κοινωνίας και ………..γαία πυρί μειχθήτω.

«Εμείς δεν τα βγάζουμε πέρα. Μας πνίγουν τα δάνεια και το καλλιεργητικό κόστος» συνήθως αναφωνούν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

«Ελάτε να κουβεντιάσουμε. Να κάνουμε διάλογο.

Να δούμε με ποιο τρόπο θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής που προκύπτει από τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα μεταφορικά και τους άλλους παράγοντες.

Να δούμε πως θα μικρύνουμε την διαφορά των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή τους αντιτείνει (και σωστά) η υπουργός

«Ελάτε να δούμε το θέμα των νέων και ελκυστικών καλλιεργειών. Να δούμε πως μπορούν να δουλεύουν με σύγχρονα μέσα και υποστήριξη η νέοι αγρότες μας.

Δεν μπορούμε να πάρουμε ενισχύσεις από την Ε.Ε, αν δεν καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας το θέμα της ψηφιοποίησης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ελάτε στο διάλογο. Έχουμε πολλά να πούμε και να συναποφασίσουμε.

Λεφτά δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να πάρετε με τον τρόπο που τα απαιτείτε».

«Όχι σε καμιά περίπτωση» επαναλαμβάνουν εκείνοι. «Εμείς θέλουμε αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος μας και δεν κάνουμε πίσω».

Στα ….(ας μην το πω….), αν με τις άναρχες αγροτοσυνδικαλιστικές τους ακρότητες προκαλούν και συντηρούν μια κατάσταση που προκαλεί τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά στη Χώρα.

Βέβαια, έχουν απέναντί τους το σύνολο σχεδόν των εχέφρονων και περίσκεπτων πολιτών του μόχθου και της καθημερινής αγωνίας. Και αυτό στην πορεία θα αποβεί σε βάρος τους.

Αν είχανε μαζί τους έστω και δέκα ανασφάλιστους οικονομικούς μετανάστες που τους ξεθεώνουν με γλίσχρες και ταπεινωτικές αμοιβές, εγώ προσωπικά θα προβληματιζόμουνα για τα αιτήματά τους.

Τώρα είμαι απέναντι τους και κατά των αντικοινωνικών αιτημάτων τους (έτσι όπως και με τον τρόπο που τα διατυπώνουν).

Από αυτή την Κυβέρνηση και ειδικά τώρα, κάτω από τις γενικότερες δυσμενείς συνθήκες, δεν θα έπρεπε να έχει κανείς απαίτηση να επιλυθούν «προβλήματα βουνά» μέσα στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα που είναι στα πράγματα.

Η αλήθεια να λέγετε…

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 10:30 am

Εγώ (επαναλαμβάνω) ότι δύο μήνες πριν άκουσα την υπουργό να τάζει λεφτά στους αγρότες εν είδει ενισχύσεων.
Τώρα θυμήθηκαν και τα "διαρθρωτικά" ... .
Περαιτέρω θυμηδία μου προκαλεί (στο πλαίσιο του αυτού μονολόγου της κυβέρνησης) η συνεχής αναφορά στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και στην στήριξή τους.
Αλήθεια ποιός κλέβει τον ιδρώτα του αγρότη ; ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή;
Μήπως αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα (π.χ. το γάλα);
Μήπως οι ίδιες δεν κάνουν τις εισαγωγές ξένων προϊόντων και λειτουργούν μόνιμα υπό καθεστώς ντάμπινγκ;
Μήπως οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι που κλέβουν τον καταναλωτή καταγράφοντας τεράστια υπεραξιακά κέρδη;
Αυτές λοιπόν δεν λείπουν από το καλεντάρι της κυβέρνησης και των εξαγγελιών της !!!. Να τις ενισχύσουν θέλουν !!!.
Γιατί; για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους ;

Για τους αγρότες Ανέστη έγγραψα κάτι σημαντικό : πάντα τους θεωρούσαν πολίτες β' κατηγορίας και έτσι τους μεταχειρίζονταν (και δεν τους μόρφωναν) οι κυβερνώντες καπιταλομεγαλοαστοί.
Το πλαίσιο των αντιδράσεών τους είναι λοιπόν αντίστοιχο αυτής της κατάταξής τους ... .
Δεν τους αικίζω, καθώς ξέρω από 1ο χέρι τι θα πει αγροτιά και αγρότης.
Το 2007 για παράδειγμα, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου διπλασιάστηκαν οι τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα κλπ. . Μετά την μείωση των τιμών του πετρελαίου παρέμειναν το ίδιο υψηλές και καμία παρέμβαση δεν υπήρξε ... . Ποιός κλέβει ;
Και για να καταλήξω : είναι υποκριτικό εμείς οι αστοί να τα βάζουμε με τους αγρότες γιατί διεκδικούν μέρος από τα κλεμμένα ... .
Τέλος θα δώσω ένα ακόμα στοιχείο: Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων - Ο.Η.Ε.) η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα το έτος 1981 είχε αξία 6 δις δολλάρια Η.Π.Α. (με τις τότε αξίες και τιμές). Το 2007 (τελευταίο έτος που υπάρχουν στοιχεία) είχε ύψος 5,9 δις δολλάρια.
Αυτό λέγεται κάθετη μείωση και υπανάπτυξη, κάθετη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και του παραγόμενου της χώρας.
Αλήθεια αυτά (και πολλά άλλα σχετικά) δεν προβληματίζουν τους ξεφτιλισμένους πολιτικάντηδες μεγαλοαστούς της χώρας ;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 10:36 am

Μεταφέρω και ένα πόστ από τον περσινό διάλογο :
Δεν πρέπει να κινούμαστε σε στενά κομματικά ή πολιτικά πλαίσια. Είναι λάθος.
Πρώτα από όλα πρέπει να βλέπουμε την χώρα μας, την πατρίδα μας και το μέλλον μας.
Η αγροτική παραγωγή ήταν πάντα και είναι βασικός συντελεστής της οικονομίας της χώρας μας, είτε στον πρωτογενή είτε στον δευτερογενή τομέα. Πάνω στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας και στα ποιοτικά της προτερήματα και χαρακτηριστικά μπορούμε να χτίσουμε μία νέα αγροτική οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι αυτό που λέμε εθνική ανεξαρτησία και αυτονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αγροτικά προϊόντα και στην επάρκεια σε αυτά της χώρας.
Το ίδιο το μοντέλο κοινωνικής λειτουργίας για το οποίο κάνω λόγο (και σε κάθε του διάσταση ακόμα και αυτή της οικοπροστασίας) αφορά σε μεγάλο βαθμό τον πρωτογενή και τον συναφή δευτερογενή τομέα της παραγωγής.
Εάν Δωδωναίε το χρηματιστήριο του 1999-2000 και το πρόσφατο ... είναι σκάνδαλα και εγκλήματα, στον αγροτικό τομέα τα σκάνδαλα και τα εγκλήματα γίνονται κάθε χρόνο και γίνονται όχι μόνο έναντι εκουσίων παικτών ή τζογαδόρων, αλλά έναντι του συνόλου του ελληνικού λαού. Ανάμεσα στα χιλιάδες εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού αυτά είναι κορυφαία. Γιατί ; γιατί μειώνουν το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, γιατί ανατρέπουν τα ισοζύγια εξαγωγών - εισαγωγών ... και πολλά άλλα.
Ποιός γάτος έβγαλε απόφαση να κλείσει τα εργοστάσια λιπασμάτων για να κερδίζουν τρελλά λεφτά οι εισαγωγείς και να αισχροκερδούν; ποιός έκλεισε τα εργοστάσια ζάχαρης (βασικό βιοτικό αγαθό);
ποιος έκλεισε τα εργοστάσια χυμών και φέρνει πούλπα από την Βραζιλία;
Χιλιάδες μπορώ να γράψω από τα αίσχη της παγκοσμιοποίησης μέχρι τα εδώ και να γεμίσω 2.000 σελίδες με συνοπτικές μόνο αναφορές.
Εν προκειμένω : Η απάτη της παγκοσμιοποίησης, των βιοκαυσίμων και των αγροτικών "Χρηματιστηριακών" προϊόντων ανέβασε τα δημητριακά σε μοναδικά ύψη τιμών (και το κόστος παραγωγής με το πετρέλαιο). Οταν οι αγρότες αποφάσισαν να φυτεύσουν μαζικά αντί για βαμβάκι ή άλλα φυτά, που ήταν το κράτος όλων ημών των χαρτογιακάδων να τους προειδοποιήσει, να τους συμβουλεύσει; και που είναι το κράτος να δώσει λύσεις τώρα που σαπίζουν στις αποθηκές τα γεννήματα της ελληνικής γής ;
τι κάνει; κάνει εισαγωγές από την Ουκρανία !!!.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, το έχουν καταργήσει τα συμφέροντα, πάρτε το χαμπάρι και αγωνιστείτε.
Ποιός επίσης αποφάσισε να επιδοτεί από φέτος τα γελάδια και όχι τα αιγοπρόβατα ;
Ποιός καταστρέφει την ελληνική αλιεία;
Να ξέρεις και να ξέρετε κάτι, ως δικηγόρος κάποιων αγροτικών συνεταιρισμών έχω δει πολλά ... .
Το χειρότερο είναι αγρότες πουδεν έχουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Αυτοί είναι οι συντριπτικά περισσότεροι, αγαπητοί σύντροφοι αντιπαραγωγικοί χαρτογιακάδες.
Δεν είναι πολιτική οι επιδοτήσεις ή οι αποζημιώσεις
Ισως να είναι ακραίο το κλείσιμο των δρόμων αλλά η επόμενη λύση για τους αγρότες θα ήταν να οργώσουν την οδό Σταδίου !!!.
Την διαφήμιση με τα όργια με το τζιπ που ζητάνε από τον γέρο ντομάτες το καταχείμωνο την έχετε δει ... .
Να σεβόματε λοιπόν εμείς τα παράσιτα τους παραγωγούς σε αυτή την χώρα, και να προσβλέπουμε στην διαμόρφωση ενός κοινωνικού μέλλοντος στηριγμένου στην συντροφικότητα και στις συλλογικότητες.
Ας ανεχθούμε και κάποιες ακρότητες, δεν είναι διανοούμενοι, εργάτες της γής είναι οι περισσότεροι και έχουν δικαίωμα και εμείς υποχρέωση να τους στηρίξουμε.
Ακόμα και οφελιμιστικά να το δούμε, εμείς οι χαρτογιακάδες, εάν δεν τους στηρίξουμε θα τους δούμε σε λίγο καιρό αυτούς και τα παιδιά τους υπαλλήλους στις πόλεις.
Κανείς δεν θα παράγει... η ύπαιθρος θα μείνει άδεια ... .
Ο Μακρυγιάννης γράφει στα απομνημονεύματά του ότι νικήσαμε τους Τούρκους γιατί ήταν άνθρωποι των πόλεων, μαλθακοί και δεν ήξεραν να πολεμήσουν όπως οι "υπαίθριοι" Ελληνες. Αυτά (και άλλα πολλά) για τους στυγνούς ωφελιμιστές ...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 11:01 am

Εσύ καλά γνωρίζεις Δημήτρη ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και στην «μικροπολιτική».

Τίποτε δεν πρόκειται να επιλυθεί με 15 χιλιάδες ανά καλλιεργητή που ιταμά απαιτούν στα μπλόκα οι Κοκινούληδες, οι Μπουταίοι και οι Αραμπατζήδες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων από την Ε.Ε, κατευθύνθηκε στο «χωράφι» και στη «στάνη».

Τίποτε δεν έγινε ούτε από την Πολιτεία ,ούτε από τους «κατ επάγγελμα» αγρότες για να μπούνε οι προοπτικές της απόδοσης και της βελτιστοποίησης των καλλιεργειών στη Χώρα μας.

«Το πέρυσι» καλύτερο από «το φέτος» και στο βάθος ορθώνει το ανάστημα του, ο Βούλγαρος και ο Ρουμάνος αγρότης που τρέχουν με «τα χίλια» και σε λίγο χρόνο θα έχουν υπερφαλαγγίσουν και αφανίσει σχεδόν τους δικούς μας.

Είναι καιρός να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και να σταματήσει ο αστικός μαϊμουδισμός τους με τα «4Χ4» και την Βαλκάνια Ματίλντα την οικιακή βοηθό που…….την βλέπουμε και διαφορετικά…..

Κάπου εκεί στον κάμπο…δεν πρόκειται να συναντήσει κανείς δύστυχους πένητες και κοινωνικά παραμελημένους Έλληνες αγρότες, παρά ξεθεωμένους, ανασφάλιστους και αξιολύπητους οικονομικούς μετανάστες, που πραγματικά ιδρώνουν το χώμα.

Πρέπει από κάπου και κάποτε να ξεκινήσουμε με το «αγροτικό».

Και ο καλύτερος τρόπος είναι ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ τώρα…
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
DimKaramitsas

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 11:27 am

Αγρότες Ανέστη δεν είναι μόνο ο Θεσσαλικός κάμπος (όχι ότι αυτός είναι ευλογημένος ή γίνεται λελογισμένη αξιοποίησή του).
"Αγρότες" είναι εκατομμύρια Ελληνες σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και εάν αυτό δεν είναι το κύριο επάγγελμά τους.
Οσο για τον διάλογο ... πρέπει να υπάρχουν προτάσεις έτοιμες ... .
Είμαι και εγώ κάθετα αντίθετος στο πάρε-δώσε και στις λογικές που χρεώνουν την κοινωνία με τα υπερκέρδη των εκμεταλλευτών των αγροτών.
Τι να την κάνω την επιστροφή Φ.Π.Α., αφού δεν την καρπούται ο αγρότης, αλλά τελικά ο μεσάζοντας ή η επιχείρηση ... . Ζημιώνεται η κοινωνία και κερδίζουν και πάλι οι λίγοι.
Δεν βλέπω το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να έχει μελετήσει τα προβλήματα και δεν βλέπω να έχει λύσεις, αλλά μόνο "μερεμέτια" ... .
Π.χ. ένα καίριο ζήτημα είναι η διαθεση της παραγωγής.
Μένει η σοδειά, πρέπει να πωληθεί αλλιώς θα σαπίσει ... . Αυτή την αγωνία του αγρότη την εκμεταλλεύονται κατά κόρον ... ποιά είναι η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; (σ.σ. δεν υπάρχει ... ), ποια η παρέμβαση της κοινωνίας - κράτους;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 12:28 pm

Καλημέρα σε όλους!
Βάζω ένα απόσπασμα από δημοσίευση στο zougla.gr που έγινε περίπου πριν ένα χρόνο , τον Φεβρουάριο του 2009 μετά τις τότε κινητοποιήσεις...

...Όπως και στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά εργαστήρια δεν συνδέθηκαν ποτέ με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα. Μια σύγκριση με την οικονομία της Δανίας καταδεικνύει την κατάσταση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα,«Το 1870 η Δανία ήταν κυρίως μια αγροτική οικονομία που συνδεόταν με τον κόσμο μέσω των εξαγωγών της στην Βρετανία... Δεκαετίες αργότερα οι καινοτομίες στον αγροτικό τομέα της Δανίας συνοδεύθηκαν με μια σημαντική κοινωνική καινοτομία – την εισαγωγή της συνεταιριστικά οργανωμένης ιδιοκτησίας του αγρό-βιομηχανικού τομέα. Αυτή η μορφή οργάνωσης αποδείχθηκε ένα αποδοτικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα... υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής στην ανάπτυξη, παραγωγή, και προώθηση τροφίμων ομοιόμορφων και υψηλών προτύπων. Η Κρατική ενίσχυση και στήριξη των έργων ανάπτυξης και του ποιοτικού ελέγχου εναρμονίσθηκε με τις προσπάθειες των συνεταιρισμών με στόχο την υψηλή και σταθερή ποιότητα. Η επιτυχία απεικονίζεται ακόμη και σήμερα με τα Δανέζικα προϊόντα όπως, το βούτυρο, το τυρί, το ζαμπόν και το μπέικον να κατέχουν τις πρώτες θέσεις σε πωλήσεις και να αποφέρουν σημαντικές εισροές ξένου κεφαλαίου και χρήματος στην χώρα.»
Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα (με στοιχεία από την ΕΣΥΕ), την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές κυβερνήσεις και πολιτικές έχουν απαξιώσει και ξεχάσει τους αγρότες με αποτέλεσμα η συμμετοχή της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) του πρωτογενούς τομέα στην συνολική ΑΠΑ να βρίσκεται το 2007 μόλις στο 3.3%.

Χρονιά
Συμμετοχή Πρωτογενούς τομέα στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία
1995
9.85%
2000
6.10%
2004
4.65%
2007
3.36%
Το αγροτικό ζήτημα παραμένει άλυτο και θα παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια απλά γιατί καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει δείξει ως τώρα την ικανότητα και την δυνατότητα να καταστρώσει μακροπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα. Τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης εξαντλούνται σε επιδοτήσεις τρακτέρ και μηχανημάτων και όχι σε μοντέλα ανάπτυξης όπως της Δανίας και άλλων χωρών. Έτσι τις περισσότερες φορές οι επιδοτήσεις (που δεσμεύουν εθνικούς πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν διαφορετικά) στους αγρότες κρατάνε χαμηλές τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, το εισόδημα όμως του αγρότη δεν αυξάνεται γιατί οι χονδρέμποροι και τα καρτέλ (θυμόμαστε όλοι το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών!) πληρώνουν εξαιρετικά χαμηλά την παραγωγή του αγρότη, και όμως πουλάνε 2-5 φορές πιο ακριβά τα προϊόντα στον Έλληνα καταναλωτή σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο. Για παράδειγμα όταν το ένα λίτρο γάλα στην Ελλάδα κάνει περίπου 1.25 ευρώ και στην Αγγλία κοστίζει μόνο 0.66 ευρώ, ο Έλληνας καταναλωτής οφείλει να συνυπολογίσει ότι δεν είναι μόνο μισή τιμή στην Αγγλία αλλά ακριβώς επειδή ο κατώτερος μηνιαίος βασικός μισθός του Έλληνα είναι γύρω στα 700 ευρώ και του Άγγλου περίπου 1.400 τελικά το ένα λίτρο γάλα κοστίζει 4 φορές περισσότερο στον Έλληνα πολίτη και αυτό είναι κάτι που δεν το δείχνουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τα ρεπορτάζ των ελληνικών καναλιών!
Ο Έλληνας καταλήγει ΤΡΙΠΛΑ ζημιωμένος από την κοντόφθαλμη «αγροτική πολιτική» καθώς:
(1) Πρώτον, τα χρήματα που προσφέρονται ως αποζημιώσεις και επιχορηγήσεις στους αγρότες ΔΕΝ αναπτύσσουν την οικονομία και δεν αντιμετωπίζουν σε μακροχρόνια προοπτική τα αγροτικά προβλήματα,
(2) Δεύτερον, εξαιτίας της παρεμβολής των κερδοσκόπων-μεσαζόντων οι καταναλωτές πληρώνουν σχεδόν σε τετραπλάσιες τιμές τα ίδια προϊόντα σε σχέση με τον Ευρωπαίο συμπολίτη τους.
(3) Τρίτον, σπαταλούνται Κοινοτικοί πόροι που θα μπορούσαν να αποδώσουν κέρδη εάν χορηγούνταν σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 1:55 pm

Επειδή πραγματικά είμαι πολύ μακριά απο την αγροτιά και δέν έχω καμία απολύτως προσωπική επαφή μαζί της (απο πάππου προς πάππου γέννημα θρέμα πόλης είμαι...) αλλά αυτό δέν σημαίνει ότι δέν ενδιαφέρομαι να πληροφορηθώ, μπορεί κάποιος να με ενημερώσει για την πολυδιαφημισμένη συγκέντρωση του Ζαππείου ?

Οτι οι Αγρότες των μπλόκων δέν μετείχαν το ξέρω. Ποιοί Αγρότες μετείχαν ?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 2:21 pm

Δεν γνωρίζω Πούπα να σε πληροφορήσω ποιοί αγρότες πήγαν , εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι πήγαν κάποιοι κτηνοτρόφοι από την περιοχή μου.
Μάλιστα μου ζήτησαν να ψάξω για προσκλήσεις αν υπήρχαν , ποιοί μπορούν να συμμετεχουν , μεμονομένα ή με αιρετούς εκπροσώπους αλλά δεν βρήκα τίποτα στο διαδύκτιο για να τους ενημερώσω.
Πάντως πήγαν.
Θα περιμένουμε να διαβάσουμε τα αποτελέσματα του διαλόγου και αν κατέληξαν κάπου και αν μπήκαν και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των αποφάσεων αν πάρθηκαν...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σωτηρόπουλος Σπύρος

avatar


ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Τρι Ιαν 26, 2010 2:21 pm

Δεν γνωρίζω Πούπα να σε πληροφορήσω ποιοί αγρότες πήγαν , εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι πήγαν κάποιοι κτηνοτρόφοι από την περιοχή μου.
Μάλιστα μου ζήτησαν να ψάξω για προσκλήσεις αν υπήρχαν , ποιοί μπορούν να συμμετεχουν , μεμονομένα ή με αιρετούς εκπροσώπους αλλά δεν βρήκα τίποτα στο διαδύκτιο για να τους ενημερώσω.
Πάντως πήγαν.
Θα περιμένουμε να διαβάσουμε τα αποτελέσματα του διαλόγου και αν κατέληξαν κάπου και αν μπήκαν και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των αποφάσεων αν πάρθηκαν...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ   Πεμ Ιαν 28, 2010 2:02 pm

Καλά, το τί γίνεται στα βλακοκάναλα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις (και σε λίγο, απ΄ότι άκουσα και τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων) δέν λέγεται!!!!!

Βγαίνουν διάφοροι «εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων» γραβατομένοι, κουστουμαρισμένοι και εξίσου παχυλοί με τον Πάγκαλο, ουρλιάζοντας για καταστροφή!!!!!

Καλά, αυτός ο Πρετεντέρης και η «κυρά του μπότοξ» δίπλα του, γιατί δέν αναρωτήθηκαν πώς και γιατί οι κατολισθήσεις έκοψαν την Ελλάδα στα δύο πολύ πρίν την κατεβασιά των Αγροτών ?
Αλλά τί να αναρωτηθούν και σε ποιόν ? Στην εταιρεία του Μπόμπολα που έκανε τις ανατινάξεις για την σύραγγα ?

Ολες αυτές οι θιγμένες παραγωγικές (πολύ sic!!!)τάξεις πώς και δέν ζήτησαν τα ρέστα απο αυτούς που ευθύνονται για τις κατολισθήσεις ?????
Γιατί κάποιοι ευθύνονται για τις κατολισθήσεις και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΕΣ!!!!!
Αλλά ποιές ευθύνες να αναζητήσουν και αυτοί και απο ποιούς ? Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει ? Δέν βγάζει!

Μούγκα στην στρούγκα για το θέμα, και βούρ στον νταβά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, για να αποτελειώσουμε μιά και καλή την όποια εθνική παραγωγή υπάρχει ακόμα.

Και για κερασάκι στην τούρτα νάσου και ο Πάγκαλος να δηλώνει ότι στο μόνο που συμπαρίσταται στους Αγρότες είναι τα κιλά τους !!!!!!!!
Πάρτα, ωρέ άρρωστε.

Οταν μιά παραγωγική τάξη βγεί στους δρόμους διαμαρτυρόμενη για την ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΗΣ, ορμάνε οι καλοθελητές να την φάνε ζωντανή γιατί τα σπρέντ ανέβηκαν, το χρηματιστήριο έπεσε και κινδυνεύει η ανύπαρκτη εθνική οικονομία.

Οταν οι Τράπεζες με τα επιτόκια και τους ανατοκισμούς κλείνουν σπίτια, μούγκα στην στρούγκα και πάρε και άλλα μπάρμπα......

0,18 πουλάει ο παραγωγός το στάρι, 0,50 πουλάει ο αλευροβιομήχανος το αλεύρι. 0,50 αγοράζει το αλεύρι ο φούρναρης 1,40 το ψωμί ο καταναλωτής.
Και έρχονται μετά και ουρλιάζουν για την παρεμπόδιση της ελεύθερης αγοράς (των καρτέλ, λέω εγώ).
Πάρτε τα και εσείς άρρωστοι, να μήν σας τα χρωστάω!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-
Μετάβαση σε: