ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τόπος διαλόγου για τις αγωνίες και την έκφραση της κοινωνίας
 
ΦόρουμΦόρουμ  Πόρταλ*Πόρταλ*  ΗμερολόγιοΗμερολόγιο  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
1-1-4 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
ΜΕΤΡΗΤΗΣ HITS

Study English
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

WOWZIO

Μοιραστείτε | 
 

 Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:28 pm

Αναδημοσιεύω απο το εν θέματι φόρουμ κύρια σημεία των προτάσεων των μελών του που αφορούν προτάσεις για την διαφάνεια, ένα θέμα όχι μόνο επίκαιρο αλλά και "αιώνιο" :

DimKaramitsas

Η έννοια είναι ευρύτατη και δύναται να περιλάβει κάθε δραστηριότητα της δημόσιας διοίκησης σε σχέση με τους ιδιώτες.
Η έννοια αναφέρεται στην επιλεκτική συμπεριφορά της διοίκησης σε σχέση με τους ιδιώτες, με οικονομικό αντάλλαγμα ή με κριτήρια που δεν συνάδουν με το νόμο.
Η καταστρατήγηση του νόμου οδηγεί σε παραβίαση της αρχής της ισότητας, σε κατάλυση του κράτους δικαίου και σε εύνοια υπέρ συγκεκριμένων προσώπων.
Η διαφάνεια αποτελεί μέθοδο θεραπείας της "διαφθοράς", όπως σχηματικά μπορούμε να ονομάσουμε το ανωτέρω ευρύρερο φαινόμενο.
Στο διεθνές περιβάλλον έχει διατυπωθεί η άποψη ότι τα ληπτέα μέτρα πρέπει να προχωρήσουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών.
Κρίνοντας από την πηγή προέλευσης του προβληματισμού είμαι μάλλον αρνητικός.
Το αστικό νομικό οπλοστάσιο παρέχει κάποια μέτρα προστασίας σε σχέση με το φαινόμενο στον ιδιωτικό τομέα. Είναι όμως ανεπαρκή για να παρεμποδίσουν τις προτιμησιακές σχέσεις.
Στο φαινόμενο μπορούμε και πιστεύω πως πρέπει να εντάξουμε όχι μόνο τα δημόσια έργα και προμήθειες, αλλα και κάθε φαινόμενο που δημιουργεί το πεδίο ή την δυνατότητα (διακριτική ευχέρεια) προτημισιακής σχέσης (π.χ. προσλήψεις, έλεγχοι κλπ.).
Είναι σαφές ότι το φαινόμενο "δημιουργήθηκε" για να ευνοεί τους συναλλασόμενους με το δημόσιο (ήτοι με τον εκπρόσωπο του κοινωνικού συνόλου) εις βάρος των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου.
Για κάποιους το φαινόμενο είναι εγγενές στον καπιταλισμό και θα υπάρχει όσο υπάρχει ο καπιταλισμός.
Θεωρώ πως πρέπει κυρίως να στραφούμε στην ούτως ή άλλως αντικοινωνική του διάσταση που είναι δεδομένη, καθώς κάποιοι καρπούνται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Κυρίως αυτοί ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν θα το διαχωρίσω.
Θα πρέπει να επισημάνω όμως ότι ο νεο-φιλελευθερισμός και γενικότερα η παγκοσμιοποίηση στρέφονται κατά του φαινομένου, όχι για να λυτρώσουν την κοινωνίες αλλά για κυρίως για να επιβάλλουν την ισχύ του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, έναντι των εσωτερικών μικρότερων κεφαλαίων και των σχέσεων που αναπτύσσουν με τις εσωτερικές κρατικές δομές.
Νομίζω ότι ένα βασικό στοιχείο που ευνοεί την ύπαρξη και λειτουργία του φαινομένου είναι η έλλειψη κοινωνικής γνώσης και ενημέρωσης. Ολα γίνονται εν κρυπτώ για να μην αντιληφθούν οι κοινωνίες τις πραγματικές διαστάσεις και αντιδράσουν στην αντικοινωνική συμπεριφορά.
Την εν κρυπτώ λειτουργία διασφαλίζουν διάφορα απόρρητα και προσφάτως η θεώρηση ότι η δημόσια σχέση αποτελεί προσωπικό δεδομένο του ιδιώτη.
Διαφωνώ κάθετα, η σχέση του πολίτη με το δημόσιο, είναι δημόσια και αφορά όλους.
Κατ' εμέ απόρρητο στις σχέσεις αυτές δύναται να υπάρξει όταν η σχέση αναφέρεται στην υγεία και κατ' αρχήν στην φορολογική κατάσταση (αυτό το απόρρητο μπορεί να αίρεται).
Η δημοσίευση και ο δημόσια προσβάσιμος χαρακτήρας κάθε πράξης του δημοσίου στις σχέσεις του με τους ιδιώτες αποτελεί ένα επαρκές βήμα - μέτρο για την κοινωνική γνώση των πράξεων του δημοσίου.
Γι αυτό στο φόρουμ είχαμε μήνες πριν προτείνει την δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των προμηθειών και συμβάσεων έργου του δημοσίου. Εάν το δούμε συνολικά, η δημοσίευση κάθε πράξης του δημοσίου που σχετίζεται με ιδιώτες είναι ένα συνολικό μέτρο κοινωνικής πληροφόρησης που μπορεί να αποδώσει.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:30 pm

Καραμήτσας Δ. συνέχεια :


Είχα σταματήσει στην υποχρεωτική δημοσίευση και στο διαδίκτυο κάθε απόφασης της διοίκησης που αφορά τις σχέσεις της με τους ιδιώτες. Αυτό παρέχει στην κοινωνία το δικαίωμα της γνώσης, της γνώσης για τις σχέσεις, της γνώσης για την διαχείριση της εξουσίας και των κόπων - χρημάτων του Ελληνικού λαού. Ετσι κάθε πολίτης θα μπορεί να ασκεί το αυτονόητο κατ' εμέ δικαίωμά του να κρίνει την διοίκηση και τις ενέργειες που ούτως ή άλλως γίνονται στο όνομά του.
Ενα αντίστοιχο και ακόλουθο μέτρο είναι η αντικατάσταση των κλειστών μυστικών διαγωνισμών με ανοιχτούς δημόσιους δισγωνισμούς διάρκειας αρκετών ημερών.
Ετσι επιτυγχάνεται πραγματικός ανταγωνισμός, αποφεύγονται οι λαθροχειρίες και υλοποιείται το δικαίωμα γνώσης των πολιτών.
Η γνώση λοιπόν και η ελεύθερη, αδιακώλυτη και εύκολη πρόσβαση σε αυτή αποτελεί αξία, αναγόμενη σε ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα.
Η γνώση αποτελεί και την απαρχή της λύσης του προβλήματος, όχι μόνο ύπο τις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, αλλά και για αυτές που κάποιοι οραματιζόμαστε.
Το δεύτερο, απευκταίο μεν, αναγκαίο δε υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι το κομμάτι του ελέγχου.
Είναι σαφές ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός πάσχει έχοντας ακόμα και εγγενή προβλήματα.
Το ο διοικητικός μηχανισμός, όσο και ο δικαστικός είναι ετεροκαθοριζόμενοι, συνήθως από πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται (εννοώ πολιτικούς εκπροσώπους μας). Πολλές είναι οι ελλείψεις, αλλά και οι αλληλοκαλύψεις εμπλεκομένων (κάλυψέ με εδώ να σε καλύψω εκεί κλπ). Αλλωστε είναι πραγματικά αστείο ως λογικό σχήμα κριτές και κρινόμενοι να αλλάζουν ανά περίπτωση ρόλους (αν και οπόταν φτάνουν να κριθούν).
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:31 pm

Συνέχεια της τοποθέτησης Καραμήτσα :

ΣΕ μια κοινωνική δημοκρατία και για την πραγμάτωσή της, πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με την πρόταση και δημιουργία θεσμών κοινωνικού ελέγχου.
Ο κοινωνικός έλεγχος και η κοινωνική διοίκηση πραγματώνονται όταν οι πολίτες έχουν το δικαίωμα πρότασης, ελέγχου και καθορισμού των προσώπων και πραγμάτων. Ας επικεντρώσουμε όμως στο θέμα μας που είναι ο έλεγχος.
Οι προτάσεις αρκετών από εμάς έχουν ήδη κατατεθεί στο φόρουμ. Αναφέρομαι βέβαια στην πρόταση θέσμισης μιας ανεξάρτητης δημοκρατικής αρχής, η οποία θα έχει τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
α. Θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από όλους τους πολίτες.
β. Με ενιαίο ψηφοδέλτιο (για να μην υπάρχουν ανοικτοί κομματισμοί)
γ. Θα είναι πολυμελής (πάνω από 60 μέλη), κατά το αρχαίον πρότυπον, για να μην είναι δυνατός ο χρηματισμός της και για να υπάρχει πολυφωνία - έκφραση κάθε κοινωνικής τάσης.
δ. Θα μπορεί να δημιουργεί υποεπιτροπές δράσης με όχι λιγότερα από 10 μέλη που θα εισηγούνται στην ολομέλεια.
ε. Θα έχει διετή θητεία και με άπαξ μόνο δικαίωμα επανεκλογής μέλους της (για να μην αποτελέσει γραφειοκρατικό καθεστώς κάποιο μέλος της).
Η Ανεξαρτητη Δημοκρατικη Κοινωνική Αρχή αυτή, θα έχει διττό έργο ως προς τον έλεγχο: Θα ελέγχει η ίδια και θα εξετάζει καταγγελίες πολιτών για διασπάθιση, ευνοιοκρατία κλπ. .
Θα μπορεί επίσης να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες.
Με τον τρόπο αυτό η αρμοδιότητα διοικητικού ελέγχου και κύρωσης μεταβαίνει στην κοινωνία και αποκτά ουσιώδη αξία.
Στο σύστημα αυτό οι πολίτες δεν θα είμαστε αμέτοχοι, όχι μόνο θα μπορούμε οι ίδιοι να ασκούμε ατομικά δικαιώματα αναφοράς και ελέγχου και δη αδιακώλυτα διωκόμενοι μόνο για εξ αμέσου δόλου (εκ προμελέτης) αδικήματα, αλλά και θα μπορούμε να προτείνουμε και να επιβάλλουμε τις θέσεις μας μέσω ανοικτών καθολικών ψηφοφοριών.
Ετσι με την συγκέντρωση ενός αριθμού υπογραφών, θα πρότεινα 80 ή 100.000, θα μπορούμε οι ίδιοι οι πολίτες να προτείνουμε και να αποφασίσουμε για κάθε ζήτημα ελέγχου ή λειτουργίας της κοινωνικής δημοκρατικής αρχής (π.χ. μομφή κατά μέλους, τροποποίηση λειτουργίας κλπ.).
Το σύστημα εκλογής το έχουμε αναλύσει:
α. Πολυήμερη (για να μην πιεζόμαστε)
α. Ηλεκτρονική ψήφος
και παράλληλα
β. Λειτουργία γραφείου σε δημαρχεία ή άλλα δημόσια καταστήματα.
Προϋπόθεση η ύπαρξη κωδικού και κωδικού για κάθε ψηφοφορία + επιστολή επιβαβαίωσης σε όσους φαίνεται να ψήφισαν.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:32 pm

Και το τέλος της τοποθέτησης Δ. Καραμήτσα :

Ενα θέμα που με απασχολεί είναι ο εθελοντικός ή μη χαρακτήρας της συμμετοχής στην επιτροπή.
Είναι βέβαια ζήτημα απόφασης του ίδιου του ελληνικού λαού.
Προσωπικά είμαι θιασώτης της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς.
Ομως υπάρχει η αδιαφορία και ο χρηματισμός... .
Θα πρότεινα σε 1η φάση να τα συγκεράσουμε με κάποια μικρή αντιμισθία για τις παρουσίες των μελών των επιτροπών και επιβράβευση - υλική ή ηθική, ας αποφασίσουμε - για κάποιους που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές καταγγελίες ή έργο στην επιτροπή.
Κριτής όλων, εμείς οι ίδιοι με ψήφο.
Θα πρότεινα επίσης κάτι που ίσως να φανεί ακραίο, αλλά ίσως είναι χρήσιμο.
Κάθε ένας που αναλαμβάνει δημόσια θέση με κάποια σημασία( από πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής, δικαστής κλπ) θα πρέπει να δηλώνει την μέχρι τούδε περιουσία του. Η περιουσία αυτή θα καταγράφεται και θα τίθεται σε αρχείο. Θα πρέπει επίσης να δηλώνει εάν είναι κάτοχος εταιρείας του εξωτερικού ή έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτή.
Στην συνέχεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του, θα πρέπει να δηλώνει κάθε συναλλαγή του, όπως π.χ. κίνηση τραπεζικών λογαριασμών. Ανα πάσα στιγμή τόσο κατά την διάρκεια της θητείας του , όσο και μετά από αυτή, θα πρέπει να μπορεί να γίνεται συγκριτικός έλεγχος της περιουσιακής του κατάστασης.
Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά τρυκς ... και είναι δύσκολο να αποδώσει.
Πρέπει οι κοινωνίες να μάθουν να αποφασίζουν μόνες τους, ακόμα και για τους θεσμούς.
Ας επιλέξει λοιπόν η κοινωνία πως θεσμικά θα απομακρύνεται ο ανάξιος.
Είμαι θιασώτης της δημοκρατίας, κατά συνέπεια σε κανένα άλλο δεν θα έδινα το δικαίωμα να αποφασίσει παρά μόνο στον λαό.
Εάν διαμορφώσουμε ένα σύστημα ευκόλων ψηφοφοριών, δηλ. Internet + το ανοικτό δημοτικό γραφείο, κανείς δεν θα νοιώθει πως "τραβιέται". Το κέφι του θα κάνει ... .
Ομως το "σύστημα" δεν εξαντλείται στις ψηφοφορίες. Πρέπει να διαμορφωθούν στις κοινωνίες ζωντανές συλλογικότητες προσωπικής επαφής. Δεν μπορούμε να αλλοτριώσουμε τους ανθρώπους μπροστά σε ένα υπολογιστή ... να φτιάξουμε ένα ακόμα σύστημα ομιλητή - καναπέ - τηλεόρασης.
Το να γνωρίζεις ανθρώπους και να συμμετέχεις είναι πραγματική χαρά.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:34 pm

MomferatouPoupa

H διαφθορά είναι ένα φαινόμενο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό, ένα φαινόμενο παγκόσμιο όσο και εθνικό. Γι αυτό και καλείται να αντιμετωπισθεί τόσο παγκόσμια όσο και εθνικά.
Η λύση είναι μία και μονολεκτικά γνωστή τοις πάσι : Η διαφάνεια στην λειτουργία συνολικά του πολιτικού συστήματος και του δημόσιου βίου, σε όλα τα επίπεδα.
Πώς όμως η διαφάνεια θα υλοποιηθεί, θα γίνει δηλαδή πράξη ?
Και πάλι η απάντηση είναι λιγόλογη και απλή και συνοψίζεται σε τέσσερα σημεία :
Συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν
Συνεχής και τακτή λογοδοσία της κάθε είδους εξουσίας
Συνεχής και τακτή διαβούλευση για την λήψη των αποφάσεων
Αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα
Και προλαβαίνω τους απανταχού ορθολογιστές και «πρακτικιστές», στην μοιραία τους ερώτηση : και πώς τα παραπάνω θα υλοποιηθούν πρακτικά ?
Η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν προυποθέτει την ύπαρξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ αρχών, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ (και όχι διορισμένων) ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.
Αλλά και η διαβούλευση για την λήψη των αποφάσεων, και η τακτή λογοδοσία της κάθε είδους εξουσίας, το ίδιο αυτό παραπάνω απαιτεί, δηλαδή την ύπαρξη ανεξάρτητων αρχών. Τήν δε αξιοκρατία, το ΑΣΕΠ π.χ. σε ένα βαθμό την υλοποιεί και είναι ένα ισχυρό βήμα μπροστά, πρός αυτή την κατεύθυνση, για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, εφ΄όσον όμως η κρατική εξουσία δέν το παραμερίζει!
Η διαφάνεια (ώς η μόνη λύση για την πάταξη της διαφθοράς) δέν είναι τελικά μιά έννοια δύσκολη ή δυσνόητη ή μή πρακτικά εφαρμόσιμη, αρκεί να το επιθυμεί η κοινωνία και το κράτος που την εκπροσωπεί.

Ας προχωρήσουμε όμως λίγο περισσότερο στην ανάλυση της συνόψισης της διαφάνειας :
Οταν λέμε συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τούς αφορούν, είπαμε πιό πάνω ότι εννοούμε την καθιέρωση των Ανεξάρτητων Αρχών (δημοκρατικά εκλεγμένων απο το κοινωνικό σύνολο και όχι διορισμένων). Καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς όμως θα γίνει αυτό, μιάς και «κοινωνικό σύνολο» είναι μιά έννοια αρκούντως αφηρημένη.
Ας πάρουμε λοιπόν ένα παράδειγμα, αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης :
Κάθε τέσσερα χρόνια οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να εκλέξουν τους τοπικούς τους άρχοντες (άς τους ονομάσουμε πρός χάριν της συζήτησης «τοπική εκτελεστική εξουσία»). Ομως αυτή η τοπική εκτελεστική εξουσία για τα έργα της δέν λογοδοτεί και δέν ελέγχεται απο κανέναν, παρά μόνο απο την κεντρική εξουσία!
Μέγα λάθος! Αντε τώρα να λογοδοτήσουν οι «μπλέ» ή «πράσινοι» δήμαρχοι στην «μπλέ» ή «πράσινη» κεντρική εξουσία! Αμ, δέ!! Εκεί να δείς διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο!
Αν όμως ταυτόχρονα με τις εκλογές τοπικών αρχόντων ο τοπικός λαός εκλέξει και μιά Αρχή που έργο της θα είναι η διαβούλευση με το σύνολο των τοπικών αρχόντων για την λήψη αποφάσεων για δράση στα τοπικά πράγματα, και ταυτόχρονα επίσης έργο της θα είναι ο έλεγχος της τοπικής εκτελεστικής εξουσίας για την ποιότητα, την ποσότητα και την διαφάνεια των πεπραγμένων της, δέν θα ήταν καλύτερα ? Σίγουρα θα ήταν! Για τον απλούστατο λόγο ότι όσοι περισσότεροι συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων και στον έλεγχο των πεπραγμένων, τόσο καλύτερη και πληρέστερη η διαφάνεια, τόσο περισσότερο αποτρεπτική κάθε προσπάθεια να κρυφτούν τα κίνητρα της εκτελεστικής εξουσίας.
Καταλήγοντας, προσοχή στην υλοποίηση των ανεξάρτητων αρχών! Εχει μεγάλη σημασία σε αυτές η δημοκρατική συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου! Εάν δέν γίνει αυτό και καταλήξουμε σε επιλεκτικούς διορισμούς ειδημόνων και επιστημόνων, πάλι μιά τρύπα στο νερό θα κάνουμε, γιατί θα αφήσουμε στην απόξω του γίγνεσθαι τον απλό λαό.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:38 pm

Το καλύτερο το φιλάω για το τέλος και είναι η απόφαση του ΕΣ του Πα.Σο.Κ., πολύ μετά τις τοποθετήσεις του φόρουμ για την διαφάνεια!

Την αναρτώ (σε κομμάτια) :

2η ΣΥΝΟΔΟΣ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Πα.Σο.Κ.
18-19 Ιουλίου 2008
ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

I. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους θεσμούς και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Το σκάνδαλο Siemens, που έρχεται να προστεθεί στα σκάνδαλα των υποκλοπών, του καρτέλ γάλακτος, των ομολόγων, της υπόθεσης Ζαχόπουλου, του ξεπουλήματος του ΟΤΕ, της εξαγοράς της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από την Cosmote, βρίσκει τη χώρα μας και τους πολίτες σε μία από τις δυσμενέστερες στιγμές της μεταπολίτευσης.
Τα τελευταία 5 χρόνια, που την ευθύνη διακυβέρνησης έχει η Ν.Δ., οι Έλληνες βιώνουν μια συνεχώς διογκούμενη οικονομική κρίση. Οι κοινωνικές εγγυήσεις που είχαν διασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια ψαλιδίζονται. Οι στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας απαξιώνονται. Η εργασιακή ανασφάλεια οξύνεται και η ακρίβεια υποβαθμίζει ραγδαία το επίπεδο διαβίωσης όχι μόνο των ασθενέστερων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων. Η μέση ελληνική οικογένεια αναγκάζεται να προσφεύγει σε υπερδανεισμό με επαχθείς όρους για να αντιμετωπίσει βασικές βιοτικές ανάγκες.
Στις συνθήκες αυτές, μιας κρίσης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, μιας κρίσης αξιών οι πολίτες βλέπουν με οργή να πληθαίνουν οι περιπτώσεις σκανδάλων και διαφθοράς που αναδεικνύουν μια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Παθογένεια που δυναμιτίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία των θεσμών μας και την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου και της πολιτικής δράσης.
Η πολιτική αιχμαλωτίζεται από ειδικά συμφέροντα, ισχυρούς οικονομικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες που αποφασίζουν με ιδιοτελή κριτήρια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σε βάρος του πολίτη.
Η παθογένεια αυτή όχι μόνο τροφοδοτεί μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους πολιτικούς θεσμούς, θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές του πολιτικού συστήματος, αλλά επαπειλεί πρωτίστως την ικανότητα των πολιτικών δυνάμεων να προβάλλουν πειστικά προοδευτικές προτάσεις και πολιτικές. Τροφοδοτεί καχυποψία απέναντι σε κάθε κριτικό πολιτικό λόγο, απέναντι σε κάθε φωνή αλλαγής και προόδου. Συντηρεί ένα κλίμα πολιτικού τέλματος και ιδεολογικής συντήρησης και διασπά τα δεσμά αλληλεγγύης και τα προοδευτικά αντανακλαστικά των κοινωνικών ομάδων.

II. Την παθογένεια αυτή του πολιτικού συστήματος το Πα.Σο.Κ. την επεσήμανε έγκαιρα. Ήδη από το 2004, έχοντας κάνει αυστηρή αξιολόγηση και της κυβερνητικής του πρακτικής καθώς και επώδυνη αυτοκριτική, προχώρησε με τόλμη στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην κατάθεση των προτάσεών του και της ετοιμότητάς του να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους.
Κατέθεσε δια του Προέδρου του στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2004 πρόταση 8 αξόνων για τη διαφάνεια.
Κατοχύρωσε στο Συνέδριο του 2005 τις θέσεις αυτές.
Κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2005 την εξειδίκευσή τους σε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων.
Ενσωμάτωσε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα τον Μάιο του 2007, στη βάση των παραπάνω ένα νέο πλαίσιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων για ένα πολιτικό σύστημα διαφάνειας και λογοδοσίας.
Παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2008 πρόταση νέου εκλογικού συστήματος για την διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής και των πολιτικών.
Ζήτησε τον Ιανουάριο του 2008 με παράσταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την υιοθέτηση και αυστηρή τήρηση ενός Εθνικού Προγράμματος για τη Διαφάνεια και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Στις επανειλημμένες αυτές προτάσεις του Πα.Σο.Κ., ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. αλλά και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων δυστυχώς αρνήθηκαν ακόμη και τη συζήτηση τους.
Απέναντι σ΄ αυτόν τον υπεύθυνο προγραμματικό λόγο η Ν.Δ. και προσωπικά ο Πρωθυπουργός απέδειξαν ότι η επίκληση της διαφάνειας ήταν πάντα προσχηματική σημαία ευκαιρίας και όχημα μικροκομματικής ιδιοτέλειας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:38 pm

III. Ήδη οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Ν.Δ. όχι μόνο δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο στη ρίζα του αλλά ότι η Ν.Δ. και η πολιτική της είναι κύρια αιτία των φαινομένων της διαφθοράς και της αδιαφάνειας που παρουσιάζονται τα πέντε τελευταία χρόνια.
Ακόμη χειρότερο: Η Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργό ς καταβάλουν συστηματικές προσπάθειες για συγκάλυψη ευθυνών και υπευθύνων σ΄ αυτή την αλυσίδα των σκανδάλων που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, χωρίς να διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.
Το Πα.Σο.Κ. επιβεβαιώνει με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο τη δέσμευσή του να αγωνιστεί για να βγουν όλα στο φως. Να λάμψει η αλήθεια. Να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, σ΄ όποιους και αν αφορούν.
Απαιτούμε να αποκαλυφθούν τα πάντα στην υπόθεση της Siemens. Για τον σκοπό αυτό ζητούμε και πάλι τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σύγκληση άμεσα της Ολομέλειας της Βουλής και εξέταση σε βάθος της υπόθεσης. Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από την υπόθεση της Siemens δεν μπορεί η απάντηση να είναι η σύγκληση μιας διακομματικής επιτροπής και μάλιστα σε μερικούς μήνες όπως προτείνει ο κ. Καραμανλής.
Ζητάμε να ενεργοποιηθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξετάσει άμεσα όχι μόνο το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά να αντιμετωπίσει το σύνολο των κρίσιμων προβλημάτων διαφάνειας.
Ζητάμε την άμεση και πλήρη ενεργοποίηση όλου του θεσμικού οπλοστασίου που έχει η πολιτεία κατά της Siemens. Της Επιτροπής Ζορμπά για το μαύρο χρήμα και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Ζητάμε επίσης, άμεσα να επανεξετάσει η πολιτεία όλες τις εν ενεργεία συμβάσεις της Siemens στη χώρα μας, να τις καταγγείλει όπου χρειάζεται, να της επαναδιαπραγματευτεί όπου προκύπτει πρόβλημα και να την αποκλείσει από προμήθειες του δημοσίου όσο δεν έχει δώσει η ίδια τα απαραίτητα στοιχεία και δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτό το σκάνδαλο.
Άπλετο φως πρέπει να πέσει και σε όλες τις περιπτώσεις των άλλων σκανδάλων για τα οποία καταβάλλονται από την Κυβέρνηση προσπάθειες συγκάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό καταγγέλλουμε για μια ακόμα φορά την απόκρυψη των πορισμάτων του κ. Ζορμπά για το σκάνδαλο των ομολόγων. Στη σημερινή συγκυρία η εξακολούθηση της παράνομης αυτής πρακτικής αποτελεί εξοργιστικό εμπαιγμό για τον ελληνικό λαό που δικαιούται να μάθει την αλήθεια.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:39 pm

IV. Σε ό,τι αφορά στελέχη του Πα.Σο.Κ. που τυχόν παρουσιάζονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση, ισχύει η απόφασή μας να τίθενται εκτός Κινήματος μετά από παραπομπή τους από την Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας στην Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, χωρίς αυτό βέβαια να προδικάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Το Πα.Σο.Κ. επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφασή του, που εκφράζει το σύνολο της παράταξης, να μην επιτρέψει σε οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του λαού, να σκιάσει την ιστορία, τη συλλογική αξιοπρέπεια, τη διαδρομή, το έργο και την προοπτική της δημοκρατικής παράταξης.
Το Πα.Σο.Κ. είναι απόλυτα αποφασισμένο να υπερασπιστεί την πολιτική του ιστορία, το κυβερνητικό του έργο και την δημόσια προσφορά των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων στελεχών του. Όποιος επιχειρήσει να πλήξει για μικροκομματική ιδιοτέλεια το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, του Πα.Σο.Κ. και κάθε στελέχους που τίμησε ο λαός με την εμπιστοσύνη του, θα βρει απέναντι ενωμένο, αλληλέγγυο και δυνατό όλο το Πα.Σο.Κ.. Από τον Πρόεδρο έως το κάθε μέλος.
Το Πα.Σο.Κ. θα υπερασπιστεί το διαχρονικό έργο και την προσφορά του, τους αγώνες που έκανε και τις ελπίδες που του εναπόθεσε ο ελληνικός λαός.
Θα το πράξει στο ακέραιο με τη συνείδηση ότι αυτό αποτελεί το δημοκρατικό καθήκον όλων των μελών του.
Το Πα.Σο.Κ. πέρα από τις προτάσεις του για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο προχώρησε έγκαιρα με αποφασιστικό τρόπο στην υιοθέτηση πλήρους εσωκομματικού πλαισίου διαφάνειας. Συγκεκριμένα:
Κατοχύρωσε στο Καταστατικό του και εξειδίκευσε στον Οικονομικό Κανονισμό του και στον Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας λεπτομερείς διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας στις οικονομικές του λειτουργίες.
Ήδη από το 2005, εκλέγεται άμεσα από το Εθνικό Συμβούλιο ανεξάρτητη Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου για τον έλεγχο των οικονομικών του Κινήματος.
Εξόπλισε την Επιτροπή με πλήρη ελεγκτικά δικαιώματα και προχώρησε και στην αποκεντρωμένη συγκρότησή της και σε κάθε νομό.
Εισήγαγε, ως πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, υποχρέωση πόθεν έσχες για όλα τα στελέχη του σε κομματικές θέσεις ευθύνης και όλους τους υποψηφίους του, πέραν δηλαδή όσων υποχρεούνται από τον νόμο.
Ίδρυσε ειδική Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας, αποτελούμενη από τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης και τον Συνήγορο των Μελών και των Φίλων του, στην οποία υποχρεούται να προσφεύγει οποιοδήποτε στέλεχος αντιμετωπίζει οιοδήποτε θέμα δεοντολογίας.
Σήμερα με την έγκριση του νέου Οικονομικού Κανονισμού και του Κανονισμού Δεοντολογίας προχωράμε ακόμη περισσότερο στην κατοχύρωση της διαφάνειας στα οικονομικά του κόμματος. Συγκεκριμένα:
- Όλα τα έσοδα του κινήματος ονομαστικοποιούνται, είτε αυτά αφορούν συνδρομές μελών είτε αφορούν έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις (κουπόνια) ή κάθε άλλη πηγή.
- Όλες οι εισροές χρημάτων στο Κίνημα πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
- Οι πληρωμές (δαπάνες) πραγματοποιούνται α) μέσω τραπεζικών λογαριασμών, β) με ονομαστικές επιταγές.
- Απαγορεύεται η εκτέλεση πληρωμών σε μετρητά για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
- Συντάσσεται προϋπολογισμός για τα οικονομικά του κινήματος από τον Γενικό Διευθυντή του Κινήματος ο οποίος είναι και υπεύθυνος των οικονομικών υπηρεσιών.
- Ο προϋπολογισμός εγκρίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο εντός του πρώτου 3μήνου κάθε έτους.
- Για κάθε εκδήλωση που συνεπάγεται δαπάνη άνω του 2% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού απαιτείται σύνταξη ειδικού προϋπολογισμού.
- Ο προϋπολογισμός δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο.
- Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο δημοσιοποιούνται τακτικά στο διαδίκτυο.
- Οι προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων του Κινήματος δημοσιοποιούνται από την ΕΚΑΠ στο διαδίκτυο.
Αποτελεί αταλάντευτη συλλογική μας απόφαση να εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας το αυστηρό αυτό πλαίσιο κανόνων διαφάνειας, προτάσσοντας την προάσπιση της συλλογικής αξιοπρέπειας της παράταξης, ενισχύοντας τον εσωκομματικό διάλογο και την εσωκομματική δημοκρατία.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:40 pm

V. Το Πα.Σο.Κ. απευθύνεται με αίσθημα ευθύνης σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
- Προτείνει για μια ακόμα φορά τη συνεννόηση των κομμάτων για την απόφαση και αυστηρή εφαρμογή ενός νέου πλαισίου διαφάνειας, ενός Εθνικού Προγράμματος Διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής
Ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα ενίσχυσης της διαφάνειας και εμπέδωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι μόνο εμφανείς.
- Έτσι κύριο στήριγμα της χρηματοδότησης πρέπει να είναι η δημόσια χρηματοδότηση. Η ιδιωτική χρηματοδότηση βασίζεται στις εισφορές μελών και φίλων. Όλες οι εισφορές να είναι πάντοτε ονομαστικοποιημένες μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
- Ανάθεση του ελέγχου των εσόδων και εξόδων των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών και του πόθεν έσχες των πολιτικών σε Ανεξάρτητη Αρχή.
- Για τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες, που θα βρεθεί ότι δεν θα έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου.
Διαφάνεια στα Δημόσια Έργα και στις προμήθειες.
- Καθιέρωση καθολικής υποχρέωσης δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο όλων των πράξεων όλων των φορέων του Δημοσίου που αφορούν σε προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αναθέσεις ή χρηματοδοτήσεις.
- Καθιέρωση, υποχρεωτικά, σταδίου δημόσιας διαβούλευσης ενώπιον της αναθέτουσας αρχής, πριν από την έκδοση διακηρύξεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων.
- Καθιέρωση προληπτικού ελέγχου της διακήρυξης μεγάλων συμβάσεων από ειδικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Αναλυτική ενημέρωση αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και συζήτηση για κάθε σύμβαση μεγάλης σημασίας πριν από την σύναψή της.
- Σύσταση Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην οποία θα εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας και θα γίνεται αναλυτική παρουσίαση ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την υλοποίησή τους.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:41 pm

Εκλογικό Σύστημα
Στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος και της ενίσχυσης της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης, προτείνουμε την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Την υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος βασισμένου στο γερμανικό πρότυπο, που παρουσιάσαμε πρόσφατα με στόχο την διαφάνεια, την βελτίωση της ποιότητας της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας, την ελαχιστοποίηση της κρισιμότητας του πολιτικού χρήματος και την διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής και της ανεξαρτησίας των πολιτικών.
Διαφάνεια στη Νομοθεσία
- Καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.
- Υποβολή όλων των νομοσχεδίων σε δύο αναγνώσεις ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής πριν έλθουν για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.
- Καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης και για τα Προεδρικά Διατάγματα.
Διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση
- Υποχρέωση της διοίκησης να δημοσιοποιεί μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων όλες τις διοικητικές πράξεις που δεν είναι απόρρητες και δεν θίγουν προσωπικά δεδομένα.
- Ενίσχυση και διεύρυνση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς εξαιρέσεις.
- Αξιολόγηση και αποτίμηση της ικανότητας των υπαλλήλων με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.
- Επιλογή Προέδρων και Διοικητών σε ΔΕΚΟ, Δημόσιους Οργανισμούς, Ταμεία κ.λπ, με πλήρως αξιοκρατικές διαδικασίες και μέσα από δημόσια προκήρυξη.
Διαφάνεια στα ΜΜΕ
- Πλήρης έλεγχος των πηγών και της ροής του χρήματος, καθώς και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ.
- Καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των ΜΜΕ στη σχετική αγορά.
Κοινωνικός έλεγχος
- Δημιουργία, σε τοπικό επίπεδο, θεσμών κοινωνικού ελέγχου.
- Λειτουργία, σε κεντρικό επίπεδο, Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας.
- Το Πα.Σο.Κ. έχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης του απέναντι στον ελληνικό λαό αρθρώνει λόγο, καταθέτει τις προτάσεις του και δεσμεύεται απέναντι στον ελληνικό λαό να συνεχίσει αταλάντευτα να υπηρετεί αξίες και αρχές και με συνέπεια να αγωνίζεται για ριζοσπαστικές αλλαγές που θα ξαναδώσουν αξιοπιστία και θα θωρακίσουν την δημοκρατία.
- Θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα και στους πολιτικούς υπηρέτες τους που απαξιώνουν και ευτελίζουν την πολιτική με μόνο σκοπό να τη χειραγωγούν.
- Θα αγωνισθεί για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ώστε να αφιερωθούμε αποκλειστικά στα προβλήματα που έχει ο πολίτης και η Ελλάδα.
- Δεσμεύεται πάνω από όλα να συνεχίσει να βάζει στον πυρήνα της πολιτικής τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, τις αγωνίες του και τις ανάγκες του.
- Καλεί όλους του φίλους και μέλη σε μια νέα πορεία αγώνων. Με στόχο τις μεγάλες αλλαγές. Με στόχο να ξαναφέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..   Τετ Ιουλ 08, 2009 1:42 pm

Τα συμπεράσματα καθώς και η επεξεργασία των προτάσεων ανήκουν σε όλους μας....
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Διαφθορά και Διαφάνεια ! Μιά συζήτηση απο το φόρουμ του ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Πα.Σο.Κ..
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-
Μετάβαση σε: